• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πως δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια;

Πως δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια;

Πως δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια;

Στον κάθε άνθρωπο δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια, τα οποία εκτός από τον εγκέφαλο έχουν σαν τόπο παραγωγής και άλλα όργανα. Ουσιαστικά δυο συγκεκριμένα ένζυμα, όπως είναι η β-σεκρετάση και η γ-σεκρετάση, είναι υπεύθυνα για το διαχωρισμό αυτών των πεπτιδίων.

Αυτά τα ένζυμα διαχωρίζουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία λέγεται αμυλοειδής πρωτεΐνη, και την διαχωρίζουν σε δυο ισομερή σημεία. Κατόπιν αυτά τα ισομερή σημεία των πεπτιδίων επικολλούνται πάνω στις μεμβράνες των κυττάρων από όπου «εκδιώκονται» και αποβάλλονται μέσω ενός συγκεκριμένου συστήματος.

Ακριβώς η διαταραχή αυτού του συστήματος είναι και το πρόβλημα της νόσου του Alzheimer. Αν για κάποιο λόγο υπάρχει υπερπαραγωγή και τα πρωτεϊνικά πρωτεΐματα δεν απομακρύνονται έγκαιρα, συγκεντρώνονται σε μικρές μονάδες που κυρίως έχουν τα άνισα τμήματα των πρωτεϊνών μετά από την «επέμβαση» των ενζύμων και γίνονται τα λεγόμενα ολιγομερή.

Αυτά τα ολιγομερή σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είναι οι πλάκες, οι οποίες πλάκες στο σύνολο τους αποτελούν και την αιτία που προκαλεί τη νόσο του Alzheimer.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Εγκεφαλικές λοιμώξεις και παραγωγή πρωτεϊνών
Το πρόβλημα της παθογένειας των εγκεφαλικών λοιμώξεων απασχολεί τους επιστήμονες όλο και περισσότερο Περισσότερα...



Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα και ο χρόνος χειρουργικής αντιμετώπισης
Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα, τουλάχιστον, με τις δικές μας γνώσεις εδώ στη Βιονευρολογική, αποτελούν ένα παγκόσμιο χειρουργικό πρόβλημα σε ότι αφορά το πότε χειρουργούνται μετά τη ρήξη τους και για πόσο καιρό μένει ο ασθενής υπό παρακολούθηση ή ποιά είναι η διαδικασία πριν το χειρουργείο Περισσότερα...



Πιρακετάμη και γήρας
Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι στις νευροψυχιατρικές νόσους η πιρακετάμη συμβάλλει καταλυτικά στη λειτουργία και το μεταβολισμό του νευρικού συστήματος και ιδιαίτερα του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 6/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit