• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου Alzheimer;

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου Alzheimer;

Πως γίνεται η διάγνωση της νόσου Alzheimer;

Με απόλυτη σιγουριά μόνο μια βιοψία στον εγκέφαλο του ασθενούς μετά από το θάνατό του είναι δυνατόν να «πιστοποιήσει» την ύπαρξη της νόσου του Alzheimer.

Εντωμεταξύ λόγω των πολλών νέων διαγνωστικών τεχνικών καθώς επίσης και των εμπειριών από τις διάφορες εξετάσεις, με ένα συνδυασμό πολλών διερευνητικών εξετάσεων μπορεί κανείς σήμερα να βγάλει τη διάγνωση ακόμη και σε ζωντανούς ασθενείς περίπου στο 95%.

Βέβαια κατά την προσπάθεια να βρεθεί αυτή η διάγνωση πρέπει να αποφευχθούν σοβαρά λάθη, διότι άλλες κλινικές εικόνες μπορεί να μοιάζουν με αυτήν του Alzheimer, όπως π.χ. η θυρεοειδική εγκεφαλοπάθεια, η έλλειψη βιταμίνης, οι διάφορες λοιμώξεις, ο καρκίνος ή οι καταθλίψεις.

Όλες αυτές οι κλινικές μορφές είναι δυνατόν να δίνουν αρκετές φορές την εικόνα του Alzheimer. Επίσης νευροεκφυλιστικές αλλοιώσεις, όπως π.χ. τα σωματίδια Lewy, η νόσος του Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, είναι δυνατόν να εμφανίζουν την εικόνα μιας άνοιας τύπου Alzheimer, ενώ στην ουσία πρόκειται για άλλες παθολογικές καταστάσεις.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Οι στενώσεις των εγκεφαλικών αγγείων και οι καρδιοπάθειες
Στη Βιονευρολογική με την ανάλυση των ιστορικών, βλέπουμε πάρα πολύ τακτικά ανθρώπους που έχουν μια σοβαρή νόσο, ρευματικής αιτιολογίας, ή ισχαιμίες από το μυοκαρδιακό και μετά από κάποιο καλοήθη όγκο, όπως μύξωμα ή διαταραχή των βαλβίδων, να προκαλούνται στενώσεις, οι οποίες «αφήνουν» έμβολα που αποφράσουν ή στενεύουν τους μεσαίους εγκεφαλικούς κλάδους των εγκεφαλικών αρτηριών και δημιουργούν τοπικά διαταραχές της ροής και πολύ τακτικότερα σε προχωρημένα στάδια διάφορα εγκεφαλικά σύνδρομα Περισσότερα...



Εγκεφαλο-ιώσεις και ιδιοπαθές πάρκινσον
Το πάρκινσον είναι μια ασθένεια, κατά κύριο λόγο, της τρίτης ηλικίας με χαρακτηριστική συμπτωματολογία Περισσότερα...



Η αδυναμία εκφώνησης λόγου
Βλέπουμε τακτικά στη Βιονευρολογική διαταραχές του λόγου με τη μορφή διστακτικής ή τηλεγραφικής ομιλίας, η οποία μπορεί να είναι από μικρό μέχρι μεγάλο βαθμό Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit