• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οσμή και γεύση

Οσμή και γεύση

Εγκέφαλος.jpg

Η οσμή και η γεύση  είναι πάντοτε μαζί κι έχουν ένα κύριο χαρακτηριστικό∙ η επεξεργασία τους στον οργανισμό και συγκεκριμένα στον εγκέφαλο του ανθρώπου γίνεται αντανακλαστικά και αυτόματα χωρίς να επηρεάζεται από τη συνείδηση. Δηλαδή, αμέσως μετά τα ερεθίσματα γεύσης ή οσμής αυτά καταγράφονται πρώτα στα αντανακλαστικά κέντρα του μεταιχμιακού συστήματος και κατόπιν στον κυρίως εγκέφαλο. Η διαδρομή  διεξάγεται από τη «μύτη» στην αμυγδαλή και στην παραϊπποκάμπεια περιοχή και  κατευθείαν μέσω του υποθαλάμου και του θαλάμου στον εγκέφαλο. Εκεί, μετά από την επεξεργασία γυρίζουν πίσω και ξαναπροβάλλονται στα κέντρα που αναφέραμε προηγουμένως. Αυτή η  διαδικασία δείχνει ότι κατά κύριο λόγο εξελικτικά ο άνθρωπος άρχισε πρώτα να μυρίζει, να γεύεται και μετά να σκέφτεται.

   

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Σκλήρυνση κατά πλάκας και παρατεταμένη ταλάντωση
Μια από τις πιο συχνές παθολογικές εξελίξεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι η διαταραχή του παρεγκεφαλικού τόξου με συνέπεια την ασυνέργεια των κινήσεων (φωτογραφία). Περισσότερα...



Όταν ο εγκέφαλος «αναζητά» τον εαυτό του
Όλο και τακτικότερα εδώ στη Βιονευρολογική, παρατηρούμε σε ασθενείς με νευροψυχιατρικές διαταραχές, κυρίως σε ότι αφορά τις αισθητηριακές αντιλήψεις, ότι τακτικά υπάρχει μια απώλεια εγκεφαλικής επικοινωνίας. Περισσότερα...



Οι μεικτές βλάβες της σπονδυλικής στήλης
Μια από τις τακτικότερες αιτίες ασθενών προέλευσης στη βιονευρολογική είναι οι μεικτές βλάβες της σπονδυλικής στήλης. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit