• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Επιληψία, εγκέφαλος, νόσος Σαρκό

Επιληψία, εγκέφαλος, νόσος Σαρκό

Μέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε στους νευρολόγους η πίστη ότι η νόσος του Σαρκό γνωστή σαν «πλάγια μυατροφική σκλήρυνση» υπάρχει μόνο στον νωτιαίο μυελό, όπως δίδαξε ο Σαρκό. Νέες παρατηρήσεις όμως έδειξαν ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα σε μια περιοχή του, που ουσιαστικά φαίνεται σαν επέκταση του νωτιαίου μυελού και λέγεται προμήκης μυελός. Ακόμα και σήμερα υπάρχει η πεποίθηση ότι ο προμήκης μυελός είναι ξεχωριστή λειτουργική οντότητα από τον νωτιαίο μυελό. Όταν δεν εμφανίζει συμπτώματα παρόμοια της νόσου του Σαρκό, τότε χαρακτηρίζεται η κλινική εικόνα σαν «ψευδοπρομυική παράλυση» με κύριο χαρακτηριστικό την δυσαρθρία , λόγω ατροφίας μυϊκών ομάδων του προσώπου. Στην χρόνια μορφή η εξέλιξη της , παρουσιάζει πιο εμφανή στοιχεία της νόσου του Σαρκό.

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ιογενείς βλάβες και εκτίμηση επικινδυνότητας για το κεντρικό νευρικό σύστημα
Εμείς στην Βιονευρολογική, θεωρούμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις ο άνω τίτλος αποτελεί ένα πλεονασμό. Περισσότερα...





Η δράση του «συμπληρώματος» στην ανοσοδιαταραχή στην οπτική νευρομυελίτιδα
Η οπτική νευρομυελίτιδα αρχίζει με μια έντονη δράση του «συμπληρώματος» σε ανοσολογικό επίπεδο, κυρίως περιαγγειακά, δημιουργώντας μια αρνητική θέση ακριβώς στο σημείο των αγγείων όπου «χτυπάει». Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Terra Incognita - Kontra Channel - Δογμα ΣΟΚ

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit