• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων

Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι φορτισμένα μόρια οξυγόνου, συνδεδεμένα με τμήματα σιδήρου, που συνήθως προκύπτουν μετά από μια λοίμωξη ή τραυματισμό, εντός του αίματος. Το αίμα αυτό που περιέχει υψηλή συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου, όπως έχουμε δει στην Βιονευρολογική, είναι ιδιαίτερα δηλητηριώδες για τους τραυματισμένους νευρώνες, και η παρουσία του ανάμεσα τους δημιουργεί μια διαταραχή της ισορροπίας στο χώρο τους. Συχνά δε, αυτή η διαταραχή συνεχίζεται με την καταστροφή των τριχοειδών αγγείων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μεγάλο έλλειμμα τόσο και στο επίπεδο της γλυκόζης, όσο ακόμη και στην ύπαρξη του οξυγόνου, το οποίο προκαλεί με την σειρά του, καινούργιες βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα. Εάν αυτές οι βλάβες δεν αποκατασταθούν το ταχύτερο, τότε στην περιοχή εκείνη που έχουμε τις εκδηλώσεις αυτής της φλεγμονής, έχουμε και έντονες λειτουργικές βλάβες που είναι δύσκολο να αποκατασταθούν. Επομένως πρέπει να γίνεται μέριμνα, εφόσον γίνει διάγνωση η άμεση χορήγηση εκείνων των ουσιών, που θα περιορίσουν την παραγωγή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου.

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Migraine
Published research on Migraines Περισσότερα...



Διακοπή της υπνοβασίας
Σε όποιο στάδιο κι αν βρίσκεται η κατάσταση του υπνοβάτη, δεν πρέπει ποτέ να «ξυπνάει» απότομα· πρέπει κανείς να παρακολουθεί ήσυχα την όλη διαδικασία και να περιμένει να γυρίσει στο κρεβάτι του. Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit