• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ίλιγγος ή επιληψία ή και τα δυο μαζί

Ίλιγγος ή επιληψία ή και τα δυο μαζί

Ίλιγγος ή επιληψία ή και τα δυο μαζί

Ο ίλιγγος εμφανίζεται κατά κύριο λόγο με τη μορφή έντονης ζάλης και τάση για πτώση, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, σε όλες τις ηλικίες με ένα «πικ» στις προχωρημένες ηλικίες. Μπορεί να έχει πολλούς λόγους, αλλά έχει έναν τόπο «παραγωγής».

Ο τόπος «παραγωγής» είναι το αιθουσαίο νεύρο που είναι μαζί με το ακουστικό νεύρο και παράγονται στην περιοχή αυτή και οι αστάθειες. Βέβαια, οι αιτίες είναι πάρα πολλές, κυρίως όμως είναι ένα τοπικό πρόβλημα ή τις περισσότερες φορές μια μορφή επιληπτικών κρίσεων, η οποία μεταξύ των άλλων «ερεθίζει» και την εν λόγω περιοχή.

Δηλαδή, όταν έχουμε να κάνουμε με την περίπτωση ενός ιλίγγου, πρέπει να αναζητούμε με μεγάλη προσοχή το ιστορικό του ασθενούς, που πρέπει διεξοδικά να ξέρουμε πότε, πως ή δυνατόν γιατί.

Ένας ίλιγγος μπορεί να προκύψει ακόμη και από «μετακίνηση» του εγκέφαλου και για αυτό είναι και συνήθεια όταν είμαστε ζαλισμένοι να κουνάμε το κεφάλι και αυτή η συνήθεια έχει συγκεκριμένη αιτία.

Επειδή οι ίλιγγοι στην ουσία προέρχονται από μετακινήσεις των ωτοκονίων, δηλαδή κάτι σαν μικρά «λιθάρια» που βρίσκονται μέσα στο αιθουσαίο νεύρο ανάμεσα στα ημικύκλια του, συγκεντρώνονται σε διαφορετικές θέσεις και έτσι ανάλογα με την κίνηση τους, μετακίνηση τους έχουμε και ανάλογο ερεθισμό της εν λόγω περιοχής με ανάλογη ένταση.

Αυτό εδώ λοιπόν δημιουργεί την όλη κατάσταση και δημιουργεί τους ιλίγγους. Πάλι όταν έχουμε μια επιληπτική κρίση έχουμε μια δράση σε αυτή την περιοχή από άλλο μέρος του εγκεφάλου, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα και μιλάμε πάλι για ιλίγγους. Όπως και να έχει το θέμα, η διαγνωστική διευκρίνηση και η ανάλογη θεραπεία είναι απόλυτα αναγκαίες.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τομογραφία εκπομπής φωτονίων (spect)
Είναι μια τεχνική ,που αποδίδει πάρα πολύ, και ιδιαίτερα λίγο παραμελημένη τον τελευταίο καιρό. Η μεγάλη τους χρησιμότητα είναι στο ότι είναι η μόνη που ελέγχει με ακρίβεια την διάσπαση του εγκεφαλικού φραγμού και μπορεί να ερευνήσει ασθένειες, οι οποίες είναι δύσκολα να γίνουν με τις άλλες συνηθισμένες μεθόδου. Περισσότερα...



Είναι η συναισθησία κληρονομική;
Επειδή, η συναισθησία εμφανίζεται πολύ τακτικά σαν μια γονιδιακή ή οικογενειακή προδιάθεση, οι ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα υποθέτουν ότι πρόκειται για μια ιδιότητα συνυφασμένη με το χρωμόσωμα χ Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit