• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

«Πρόβα μνήμης»

«Πρόβα μνήμης»

«Πρόβα μνήμης»

Στη Βιονευρολογική βλέπουμε τακτικά ασθενείς να έρχονται, οι οποίοι παραπονιούνται για απώλεια μνήμης, η οποία είναι σταδιακή, αλλά πολλές φορές φτάνει σε προχωρημένο στάδιο. Κατά κύριο λόγο συνοδεύονται από συγγενείς, οι οποίοι εξιστορούν την πάθηση και την έκταση του προβλήματος.

Είναι τραγικό, τα τελευταία χρόνια που ο μέσος όρος ζωής έχει ανέβει ουσιαστικά, να παρατηρείται μια αδυναμία του μυαλού με διάφορες μορφές ασθενειών, κυρίως το Alzheimer, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη και πιο «πυκνή» στην καθημερινότητα.

Το γεγονός αυτό μας ωθεί όλο και περισσότερο να σκεφτούμε πως ο άνθρωπος έχει ξεχάσει μέσα στην τριβή και στο σύγχρονο στρες που κυριαρχεί την καθημερινότητα να εξετάζει τη μνήμη του, όπως εξετάζει τα δόντια του ή το σώμα του.

Είναι απαραίτητο πλέον στο σύγχρονο τρόπο ζωής με τους εξωτερικούς ερεθισμούς στους οποίους είμαστε εκτεθειμένοι να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε ότι αφορά τη μνήμη.

Μια ελαττωμένη μνήμη πρέπει να εντοπίζεται από την αρχή και να προσπαθήσει κανένας να βρει που είναι το πρόβλημα της και τι έκταση έχει. Η ελαττωμένη μνήμη πρέπει να δοκιμάζεται και να προβάλλεται συνεχώς, τόσο από εμάς τους ιδίους, ιδιαίτερα όσο περνάει η ηλικία, αλλά και από τις γνώσεις μας.

Υπάρχουν απλά τεστ μνήμης, αλλά το κυριότερο από όλα είναι όταν αρχίσουμε να ξεχνάμε και να δείχνουμε αδυναμία συγκέντρωσης, που αυτό γίνεται εμφανές στην καθημερινότητα. Βέβαια, σε πολύ αργό ρυθμό, αλλά οπωσδήποτε γίνεται έντονα εμφανές για αυτόν που έχει το πρόβλημα και συμμετέχει κινητικά σε όλες τις δραστηριότητες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται καμία καθυστέρηση, πρέπει η «πρόβα μνήμης» να είναι ένα καθημερινό γεγονός μετά από την ηλικία της εφηβείας. Υπάρχουν δυστυχώς και άλλες περιπτώσεις, όπου άλλοι παράμετροι, όπως είναι οι τραυματισμοί, οι λοιμώξεις του εγκεφάλου, οδηγούν και αυτοί σε απώλεια μνήμης.

Ακριβώς εδώ είναι το αντικείμενο της νευρολογίας, δηλαδή να βρει την ειδοποιό διαφορά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γιατί αποτυγχάνουν οι δίαιτες στους παχύσαρκους;
Σε όλο το Δυτικό κόσμο με το υπέρβαρος γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στο θέμα της εύρεσης κάποιας σοβαρής δίαιτας Περισσότερα...Διαλείπουσα χωλότης και σακχαρώδης διαβήτης
Η διαλείπουσα χωλότητα είναι η περιοδική αδυναμία βάδισης εξαιτίας πόνου και σφιξίματος της γάμπας. Περισσότερα...Το δείγμα «ΠΑΣΑ»
Το δείγμα «ΠΑΣΑ» έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία χρόνια και πρόκειται για μια δραστηριότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας όπου νευρώνες της οπίσθιας μεριάς του εγκεφάλου παρουσιάζουν μια κατευθυνόμενη δραστηριότητα προς την πρόσθια μεριά. Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo