• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η σημασία της χαμένης μνήμης

Η σημασία της χαμένης μνήμης

Η σημασία της χαμένης μνήμης

Αυτό που μπορεί κανένας να φανταστεί τι γίνεται όταν χάνεται η μνήμη, με απλά λόγια μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε σαν μια μεγάλη καταστροφή.

Δηλαδή, στους ανθρώπους που χάνουν τη μνήμη αρχίζει κάποιος και παρατηρεί ότι δεν ξέρουν ποιοι είναι, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν, δεν μπορούν να κάνουν ένα πλάνο για την καθημερινότητα τους.

Αυτό εδώ το πράγμα που χάνουν τα ενδιαφέροντα τους προς πάσα κατεύθυνση σιγά σιγά αρχίζει και «μαραζώνει» και διαστρεβλώνει τη ζωή τους.

Στη Βιονευρολογική πολύ τακτικά βλέπουμε διάφορες καταστάσεις μνημονικών διαταραχών και απώλεια μνήμης σε πολλά διαφορετικά νευρολογικά και ψυχιατρικά σύνδρομα. Σε κάθε κατάσταση από αυτή είναι και διαφορετική η μορφή της απώλειας της μνήμης και το ποσοστό της.

Πάντως, επειδή παρουσιάζεται σε απειράριθμες αρρώστιες, είναι πολύ σωστό στην αρχική εξέταση που θα κάνει ο γιατρός στον ασθενή να έχει μέσα στο μυαλό του να εξετάσει και αυτή την παράμετρο ή βάζοντας τον ασθενή να προχωρήσει σε μέτρηση αριθμών, αντίστροφη μέτρηση ή κάνοντας διανοητικού τύπου και χαρακτήρα ερωτήσεις, προκειμένου να καταλάβει που βρίσκεται.

Εάν παρατηρήσει και ελάχιστη απώλεια της μνήμης, τότε πρέπει να πάει σε πιο διαφοροποιημένες εξετάσεις, προκειμένου να εντοπίσει το λόγο για τον οποίο ελαττώνεται η μνήμη ή που χάνεται η μνήμη.

Αυτό μπορεί να έχει ποικίλη αιτιολογία και σε πολλές περιπτώσεις να είναι και δύσκολο να διαγνωστεί. Όμως είναι απαραίτητο να γίνει για να μπορέσει κανείς να φτάσει στον πυρήνα της διαταραχής και ίσως εκεί να αρχίσει μια σωστή θεραπεία.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα



Κεντρομελική μυοπάθεια και καρκίνος
Πρόκειται για ένα πολύ βραδέως εξελισσόμενο σύνδρομο, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, με μια αδυναμία των κεντρομυελικών μυών των άκρων Περισσότερα...



Τι είναι ο τύπος α του εγκεφαλογραφήματος;
Όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική, η πλειάδα των ανθρώπων, περίπου το 75%, έχει ένα χαρακτηριστικό α τύπο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 3ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit