• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τι είναι η ανοσολογική αντίδραση;

Τι είναι η ανοσολογική αντίδραση;

Τι είναι η ανοσολογική αντίδραση;

Στις ρευματικές παθήσεις, κατά κύριο λόγο, έχουμε μια διαταραγμένη ανοσολογική αντίδραση. Πρόκειται, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική, ακριβώς για αυτή την εγκεφαλική λειτουργία που προσωρινά αναστέλλει τη φυσιολογική αποστολή του συστήματος αμύνης (ανοσοποιητικού) του ανθρώπου.

Η φυσιολογική αποστολή του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να ξεχωρίζει τα συστατικά του οργανισμού από τα ξένα και να προστατεύει τον οργανισμό από βλαπτικούς περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, όπως είναι οι λοιμώξεις.

Συγκεκριμένα, για την καλή λειτουργία αυτού του συστήματος απαιτείται οπωσδήποτε η σωστή λειτουργία της «μνήμης» του ανοσοποιητικού που είναι αμιγώς εγκεφαλική λειτουργία και είναι διαταραγμένη όταν έχουμε την ύπαρξη αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν υπάρχει αυτή η διαταραχή, εξωγενείς παράγοντες, κυρίως όμως λοιμώδεις μικροοργανισμοί, προκαλούν ανοσιακές απαντήσεις στην άμυνα του οργανισμού, η οποία έχει σαν στόχο την εξουδετέρωση τους.

Όταν αυτή η ανοσιακή απάντηση στρέφεται, όπως συνήθως γίνεται πάντοτε, εναντίων του ιδίου του οργανισμού έχουμε την ανάπτυξη των αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων. Έτσι λοιπόν χρειάζεται να γνωρίζει κανείς πως λειτουργούν αυτά, να τα εντοπίζει έγκαιρα και να τα θεραπεύει.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τα αντανακλαστικά «εκκρεμές»
Κατά την εξέταση των αντανακλαστικών, και ειδικά των κάτω άκρων, όταν αυτά «κρέμονται», δεν πατούν δηλαδή σε στέρεο έδαφος, τότε μετά την πρόκληση τους, αντανακλαστική, βλέπουμε το κάτω άκρο να πηγαινοέρχεται όπως το εκκρεμές Περισσότερα...



Προγράμματα κινήσεων
Ο οργανισμός έχει γενετικά προγραμματισμένα συστήματα κινήσεων Περισσότερα...



Πόσο επικίνδυνη είναι η ερπητική εγκεφαλίτιδα;
Σε όποια ηλικία και αν συμβαίνει η ερπητική εγκεφαλίτιδα, αλλά περισσότερο στην παιδική και την προχωρημένη ηλικία, κατέχει ένα πολύ μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας και μάλιστα με θανατηφόρα εξέλιξη. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit