• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πως γίνεται η έγκυρη διάγνωση του υπερηωσινοφιλικού συνδρόμου;

Πως γίνεται η έγκυρη διάγνωση του υπερηωσινοφιλικού συνδρόμου;

Πως γίνεται η έγκυρη διάγνωση του υπερηωσινοφιλικού συνδρόμου;

Υπάρχουν πάρα πολλές διαγνωστικές τεχνικές, όπως ξέρουμε και στη Βιονευρολογική, προκειμένου να εκτιμηθεί και να διαγνωστεί το υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο. Από αυτές η πιο συνήθης και πιο αξιόπιστη είναι η γενική εξέταση του αίματος και ειδικά με τεχνικές που ανιχνεύουν τον αριθμό των ηωσινόφιλων.

Πέρα όμως από αυτό, πρέπει να γίνει και μια ειδική ανάλυση όσο αφορά τα μορφωτικά χαρακτηριστικά των ηωσινοφυλικών κυττάρων. Το χαρακτηριστικό τους είναι, στην περίπτωση που υπάρχει κάποια παθογένεια και μια νοσολογική εξέλιξη, ότι ενώ ο αριθμός τους μπορεί να είναι ακόμη σε φυσιολογικά επίπεδα, υπάρχουν αλλαγές του σχήματος τους.

Συνήθως οι μορφολογικές ανωμαλίες που παρουσιάζονται έχουν την εμφάνιση κάποιων δακτυλίων με κοκκιώδες διεργασίες γύρω από τα κύτταρα. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές συνοδεύουν σχεδόν κάθε αναιμική εμφάνιση κλινικά, αλλά ιδιαίτερα εδώ σε ένα ποσοστό πάνω από 50% συνυπάρχουν με το ηωσινοφιλικό σύνδρομο.

Δηλαδή, κατά κύριο λόγο, έχουμε σε πρώτη φάση μια αμιγής αιματολογική διάγνωση, η οποία πρέπει, όπως έχουμε τονίσει και σε άλλα δημοσιεύματα μας, να γίνει έγκαιρα και χωρίς απώλεια χρόνου.

Είναι ουσιαστικό να προλάβουμε να την κάνουμε, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα και της καταγραφής και της παρακολούθησης της πορείας της νόσου. Στοιχεία απαραίτητα προκειμένου να έχουμε μια σωστή και αποτελεσματική, θεραπευτική αγωγή στο σύνδρομο αυτό.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ύπνος και ατονία
Η ατονία του σταδίου REM (rapid eye movement) είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση που ταυτόχρονα με τις διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται διαταραχές του μυϊκού τόνου. Περισσότερα...



Τι είναι το σύνδρομο Cogan;
Το σύνδρομο Cogan παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες, αλλά κυρίως σε παιδιά Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit