• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Διαγνωστικά στοιχεία για τα κρανιακά και σπονδυλικά μηνιγγιώματα

Διαγνωστικά στοιχεία για τα κρανιακά και σπονδυλικά μηνιγγιώματα

Διαγνωστικά στοιχεία για τα κρανιακά και σπονδυλικά μηνιγγιώματα

Πλέον η διάγνωση των μηνιγγιωμάτων σε μεγάλο βαθμό στις μέρες μας γίνεται κυρίως νευροακτινολογικά. Δεν είναι λίγες εκείνες οι περιπτώσεις, περίπου πάνω από το 25%, που ανακαλύπτονται τυχαία, ενώ γίνεται έλεγχος για άλλα συμπτώματα, μέσω μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας.

Ένα ιδιαίτερο στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε σε αυτές τις διαδικασίες είναι ότι η μαγνητική τομογραφία ή ακόμη και η αξονική, στην περίπτωση που έχουμε την υπόνοια ενός μηνιγγιώματος, πρέπει να συνοδεύεται και από τη χορήγηση σκιαγραφικού.

Το σκιαγραφικό στο 90% περίπου των μηνιγγιωμάτων δημιουργεί καταστάσεις εμπλουτισμού που καταγράφονται από την τομογραφία, μπορούν να αναλυθούν και να δώσουν πληροφορίες για την προσέλευση του, την έκταση του, ακόμη και προγνωστικές υποθέσεις.

Σε ότι αφορά την πρώτη τους εμφάνιση, εμφανίζονται υπέρτονα σε 70% των περιπτώσεων και προσλαμβάνουν έντονο σκιαγραφικό. Όπως και να έχει, η χορήγηση σκιαγραφικού, πριν και μετά την αξονική ή μαγνητική διάγνωση, πρέπει να υφίσταται πάντα, ακόμη και για την παρακολούθηση της πορείας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η απώλεια της δύναμης στη νόσο του κινητικού νευρώνα
Το κύριο σύμπτωμα, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική, της νόσου του κινητικού νευρώνα είναι η σταδιακή απώλεια της δύναμης στους μυς Περισσότερα...



Πόσο «υποχόνδριοι» είμαστε;
Το να είναι κανείς υποχόνδριος νομίζοντας ότι μια δυσάρεστη σωματική κατάσταση γι’ αυτόν επαναλαμβάνεται αποτελεί και αυτό μια ασθένεια· πρόκειται για την αδυναμία «ομαλής» εγκεφαλικής λειτουργίας όπου διάφορα συναισθηματικά ερεθίσματα αρνητικού περιεχομένου μετατρέπονται σε σωματικούς πόνους. Περισσότερα...



Διαταραχές βάδισης και μετωπιαίος λοβός
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαταραχές της βάδισης, ιδιαίτερα όταν έχουμε και στοιχεία πυραμιδικής διαταραχής, ξεκινάνε από το μετωπιαίο λοβό όπου βρίσκεται και η έδρα των πυραμιδικών κυττάρων. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit