• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οικογένεια και εξάρτηση

Οικογένεια και εξάρτηση

Οικογένεια και εξάρτηση

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ μιας οικογενειακής κατάστασης και εξάρτησης. Στη Βιονευρολογική, αναλύοντας τα ιστορικά ασθενών με εξαρτήσεις, οι οποίες είναι και πάρα πολλές, διαπιστώθηκε ότι συνήθως η αρχή της εμφάνισης του φαινομένου γίνεται από το οικογενειακό περιβάλλον στο σπίτι.

Όταν κάποιος από τους γονείς είναι εξαρτημένος από φάρμακα, αλκοόλ, νικοτίνη ή ναρκωτικά βλέπουμε τακτικά ότι τα παιδιά της οικογένειας αυτής «γλιστράνε» σε αυτό το ίδιο «κανάλι», παρουσιάζοντας με τα χρόνια τις ίδιες αντιδράσεις.

Έτσι λοιπόν, από πολύ μικρή ηλικία το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να είναι αιτία του εθισμού, ο οποίος όσο πιο νωρίς «εγκατασταθεί» σε έναν εγκέφαλο, τόσο πιο δύσκολο είναι να πολεμηθεί.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείται η οικογενειακή «προέλευση» ή ο ερεθισμός που δέχεται το παιδί για αυτή την κατάσταση. Έτσι έχουμε φτάσει σήμερα στις ψυχιατρικές αρρώστιες, δίπλα στην κατάθλιψη, η εξάρτηση να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχιατρικά προβλήματα.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται σε αυτό και η εξάπλωση της κατάστασης αυτής παίρνει γεωμετρικές διαστάσεις που πραγματικά εάν δε δοθούν συνολικές κοινωνικές λύσεις και ιδιαίτερα διαπαιδαγώγηση προς το κοινό, σε μερικά χρόνια πλέον θα μιλάμε για ένα εξαρτώμενο από φάρμακα, αλκοόλ ή ουσίες πληθυσμό.

Πρέπει βέβαια αυτή η εκπαίδευση και η διαφώτιση να αρχίζει από την παιδική ηλικία σε πάρα πολλούς σοβαρούς τόνους, τόσο από την οικογένεια, όσο και από το σχολείο. Σε περιπτώσεις δε που αντιμετωπίζουμε έντονη αντίσταση, τότε θα πρέπει να καταφεύγουμε με τον μικρό ασθενή στον ειδικό.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

H νόσος των δυτών
Η νόσος των δυτών ήταν μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου (σε σφουγγαράδες), που έδωσε αφορμή να ανοίξει μια μεγάλη έρευνα στα θέματα συμπίεσης του κεντρικού νευρικού συστήματος από διάφορα αέρια Περισσότερα...Ο φόβος και η αγωνία του παιδιού για το γονέα
Μια «εξελισσόμενη» ασθένεια με ψυχικές προεκτάσεις είναι όταν νεαρά άτομα έχουν έντονο αίσθημα εγκατάλειψης και φόβου, σε ότι αφορά το πρόσωπο του γονέα Περισσότερα...Σωματικός και ψυχικός πόνος σε περιόδους κρίσης
Πληροφορίες, έρευνα και αναλύσεις πάνω στο πρόβλημα του πόνου σε περιόδους κρίσης. Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 6/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit