• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οικογένεια και εξάρτηση

Οικογένεια και εξάρτηση

Οικογένεια και εξάρτηση

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη σχέση μεταξύ μιας οικογενειακής κατάστασης και εξάρτησης. Στη Βιονευρολογική, αναλύοντας τα ιστορικά ασθενών με εξαρτήσεις, οι οποίες είναι και πάρα πολλές, διαπιστώθηκε ότι συνήθως η αρχή της εμφάνισης του φαινομένου γίνεται από το οικογενειακό περιβάλλον στο σπίτι.

Όταν κάποιος από τους γονείς είναι εξαρτημένος από φάρμακα, αλκοόλ, νικοτίνη ή ναρκωτικά βλέπουμε τακτικά ότι τα παιδιά της οικογένειας αυτής «γλιστράνε» σε αυτό το ίδιο «κανάλι», παρουσιάζοντας με τα χρόνια τις ίδιες αντιδράσεις.

Έτσι λοιπόν, από πολύ μικρή ηλικία το οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να είναι αιτία του εθισμού, ο οποίος όσο πιο νωρίς «εγκατασταθεί» σε έναν εγκέφαλο, τόσο πιο δύσκολο είναι να πολεμηθεί.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείται η οικογενειακή «προέλευση» ή ο ερεθισμός που δέχεται το παιδί για αυτή την κατάσταση. Έτσι έχουμε φτάσει σήμερα στις ψυχιατρικές αρρώστιες, δίπλα στην κατάθλιψη, η εξάρτηση να είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψυχιατρικά προβλήματα.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται σε αυτό και η εξάπλωση της κατάστασης αυτής παίρνει γεωμετρικές διαστάσεις που πραγματικά εάν δε δοθούν συνολικές κοινωνικές λύσεις και ιδιαίτερα διαπαιδαγώγηση προς το κοινό, σε μερικά χρόνια πλέον θα μιλάμε για ένα εξαρτώμενο από φάρμακα, αλκοόλ ή ουσίες πληθυσμό.

Πρέπει βέβαια αυτή η εκπαίδευση και η διαφώτιση να αρχίζει από την παιδική ηλικία σε πάρα πολλούς σοβαρούς τόνους, τόσο από την οικογένεια, όσο και από το σχολείο. Σε περιπτώσεις δε που αντιμετωπίζουμε έντονη αντίσταση, τότε θα πρέπει να καταφεύγουμε με τον μικρό ασθενή στον ειδικό.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το πρόβλημα της οξείας εγκεφαλίτιδας
Είναι κάτι που μπορεί να το συναντήσει ο κλινικός νευρολόγος ανά πάσα στιγμή και να τον «ξεγελάσει» με την συμπτωματολογία του. Περισσότερα...Μπότοξ (αλλαντική τοξίνη) και κόπωση
Το μπότοξ είναι μια ουσία, η αλλαντική τοξίνη, που είναι πολύ γνωστή σε ότι αφορά τη θεραπεία της σπαστικότητας ή χρησιμοποιείται από τους πλαστικούς χειρούργους για λόγους καλλωπισμού. Περισσότερα...Ο πόνος σε απόφραξη των αγγείων
Το αγγείο αν το δει κανείς απλά είναι ένας «σωλήνας» μέσα από τον οποίο περνάνε ρευστά υγρά που εκτελούν διάφορες λειτουργίες Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 1o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo