• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Σκλήρυνση κατά πλάκας και το φάρμακο φουμαράς

Σκλήρυνση κατά πλάκας και το φάρμακο φουμαράς

Σκλήρυνση κατά πλάκας και το φάρμακο φουμαράς

Τον τελευταίο καιρό έχει κάνει έναν κύκλο φήμης το φάρμακο φουμαράς που ενισχύει τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Το φάρμακο αυτό επεμβαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας τέτοιες διεργασίες, έτσι ώστε να αλλάζουν οι «σχέσεις» μεταξύ των ανοσοποιητικών κυττάρων και να ενεργοποιείται μια ειδική πρωτεΐνη, ο παράγων ΙΙ, ο οποίος με τη σειρά του θεωρείται ότι βοηθάει στη βελτίωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα επιτυχημένα περιστατικά, σε ότι αφορά αυτή την κατάσταση. Είναι ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται, αλλά δυστυχώς χωρίς να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος στις περισσότερες περιπτώσεις, πριν και μετά, έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποδέκτης ότι έχουμε μια ουσιαστική βοήθεια από αυτό. Κάτι ανάλογο γίνεται με το ναταλιζουμάμπη και με τη φινγκολιμόδη.

Η φινγκολιμόδη είναι και αυτή που περνάει το φραγμό του αίματος του εγκεφάλου και υποτίθεται ότι μέσω των λευκών συστατικών του αίματος μπορεί και επηρεάζει τα κύτταρα εκείνα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Παρόλα αυτά, όλες αυτές οι ουσίες έχουν μια ιδιαιτερότητα˙ είναι δυνατόν να προκαλέσουν σε προδιατεθειμένα άτομα μια προοδευτική, πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια.

Είναι μια σκληρή μορφή της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, στην οποία συμβάλλει και ο λεγόμενος JC ιός που είναι ένας ιός που μέσω του αίματος επιτίθεται και αυτός στη μυελίνη των νευροκυττάρων, αλλά όχι μόνο σε αυτήν αλλά και στα ίδια τα νευροκύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι βέβαια το αντίθετο από ότι περιμένει κανείς και έχει μια δυσάρεστη εξέλιξη.

Τελικά με όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα στη σκλήρυνση κατά πλάκας θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή, θέλει πάρα πολύ μεγάλη γνώση του θέματος, εξέταση σε βάθος της ουσίας του φαρμάκου, της προέλευσης του, του τρόπου χρήσεως του, αλλά κυρίως αντίληψη του ιστορικού και των συμπτωμάτων του ασθενούς «μέχρι κεραίας»˙ μην ξεφύγει κανένα λάθος το οποίο θα είναι μοιραίο για τον ασθενή.

Πρέπει δηλαδή κανείς, σε αυτή τη θεραπευτική προσπάθεια, όχι αβίαστα και μόνο από φαρμακευτική χασούρα να καταφεύγει σε άγνωστες θεραπείες για τον ίδιο το γιατρό και να μη λαμβάνει τα μέτρα του.

Τα μέτρα αυτά είναι ειδική ομάδα, με ειδικές γνώσεις, με ειδική εμπειρία και με πολύ γνώση πάνω σε πολλούς ασθενείς, που μπορεί να αναλάβει τέτοια ρίσκα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

O διακόπτης της γκρελίνης και η χειρουργική θεραπεία
Η γκρελίνη με τις σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις είναι η «ορμόνη» της όρεξης Περισσότερα...Νευρικό σύστημα και οι σπασμοί
Οι σπασμοί είναι έντονες και μη ελεγχόμενες αναταράξεις τμημάτων ή ολόκληρου του σώματος Περισσότερα...Κεφαλαλγία, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, νεφρά
Σε αυτό το συνδυασμό παθογένειας, των διαφόρων συμπτωμάτων από νεφρά και εγκέφαλο, έχουμε τακτική ταύτιση αυτών, σε ότι αφορά νεφρικές διαταραχές, κυρίως λόγω θρομβώσεων στα αγγεία των νεφρών, και έντονη κεφαλαλγία Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo