• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η νευρολογική παραλλαγή της ασθένειας (NAB) Αδαμαντιάδης-Μπεχτσέτ ( Behçet )

Η νευρολογική παραλλαγή της ασθένειας Αδαμαντιάδης-Μπεχτσέτ

Η νευρολογική παραλλαγή της ασθένειας Αδαμαντιάδης-Μπεχτσέτ

Ένας Τούρκος και ένας Έλληνας στον προηγούμενο αιώνα περιγράψανε την ίδια αρρώστια, η οποία διεθνώς είναι γνωστή με τα ονόματα και των δυο και χαρακτηρίζεται από άφθες στο στόμα, ραγοειδίτιδα στο μάτι, συσπάσεις στα σπλάχνα και αλλοιώσεις στο σκελετό, ιδιαίτερα στην περιοχή του αυχένα.

Είναι μια εκτεταμένη αρρώστια, κυρίως στους μεσογειακούς λαούς, και έχει κληρονομικό και συστηματικό χαρακτήρα. Τον τελευταίο καιρό, σε ότι αφορά την αρρώστια αυτή, προστέθηκε ο τίτλος Νευρο- Μπεχτσέτ ( Behçet ) – Αδαμαντιάδης νόσος (ή NAB ) από Άραβες ερευνητές, οι οποίοι μεταξύ των άλλων παρατήρησαν στην προκειμένη περίπτωση ότι στην όλη συμπτωματολογία της μέχρι τώρα αρρώστιας υπάρχει και ένας μηχανισμός, ο οποίος είναι κυρίως ανοσοποιητικής διαταραχής και μπορεί να δρα θαμβωτικά σε όλα τα μικρά αγγεία.

Από τότε που ανακοινώθηκε, καθιερώθηκε και χρησιμοποιείται τουλάχιστον στις γύρω από τη Μεσόγειο χώρες. Γνωστό είναι ότι ο «μηχανισμός» αυτός πλέον είναι σταθερός και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Άρα όποτε έχουμε την υπόνοια ενός Μπεχτσέτ συνδρόμου ή σαν ένα σύμπτωμα, θα πρέπει οπωσδήποτε να βάζουμε στους συλλογισμούς μας μέσα και το θέμα του νευρολογικού και ψυχιατρικού τμήματος και ίσως τις τυχόν αποκλίσεις που παρατηρούμε εκεί.

Πρόκειται δηλαδή για μια νοσολογική οντότητα, η οποία είναι χαρακτηριστική και περιεργάζεται το όλο θέμα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ, διότι αλλιώς είναι δυνατόν να βρεθούμε μπροστά σε πολλές εκπλήξεις.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ημικρανίες και εμμηνόπαυση
Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό σύνδρομο σε πολλές γυναίκες οι οποίες υποφέρουν από τις ημικρανίες πολύ περισσότερο σε σχέση με τους άντρες. Περισσότερα...



Το άγρυπνο κώμα
Υπάρχουν περίπου 1000 Έλληνες που πάσχουν από το λεγόμενο «άγρυπνο κώμα» Περισσότερα...



Στρεσογόνος εργασία στην καθημερινότητα
Κάθε εργασία είναι κοπιαστική και σε αρκετές περιπτώσεις καθόλου ευχάριστη. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit