• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Τα πνευμόνια και η νόσος του Μπεχτσέτ

Τα πνευμόνια και η νόσος του Μπεχτσέτ

Τα πνευμόνια και η νόσος του Μπεχτσέτ

Η νόσος του Μπεχτσέτ είναι δυνατόν να «χτυπήσει» πολύ γρήγορα και τα πνευμόνια, δημιουργώντας πλευρίτιδες, αιμοπτύσεις, βήχα και κυρίως πυρετό, που σε μερικές περιπτώσεις απειλεί και τη ζωή του ασθενούς, δημιουργώντας ένα αιμορραγικό σοκ μέσα στα πνευμόνια ή ακόμη «χτυπώντας» τα οστά και κυρίως τα πλευρά.

Βέβαια, σε όλη αυτή τη γενικευμένη κατάσταση είναι πάρα πολύ εύκολο να δημιουργηθούν πολλαπλές θρομβώσεις, οι οποίες να «χτυπήσουν» τα μικρά ή μεγάλα αγγεία σε τεράστιο βαθμό, έτσι που να μην είναι δυνατή πλέον η αναπνοή.

Στις περιπτώσεις αυτές, η νόσος του Μπεχτσέτ παραμένει τις περισσότερες φορές, αν δεν είναι ήδη γνωστή, αδιάγνωστη λόγω του ότι η υπόλοιπη συμπτωματολογία είναι πολύ ισχυρή και καλύπτει το γεγονός αυτό.

Η περίπτωση αυτή μας οδηγεί στο να έχουμε πάντα υπόψη τους τακτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται σε μορφή «τσεκ απ» σε όλους τους ασθενείς που έχουν μια επικινδυνότητα για ρευματοπάθεια, για συστημικά νοσήματα σε όλα τα όργανα, προσπαθώντας εγκαίρως τουλάχιστον να αντιληφθεί ο γιατρός καταστάσεις που μπορεί αργότερα με κάθε τρόπο να γίνουν άσχημα «εξελίξιμες».

Βέβαια, το «ψάξιμο» αυτό δεν αποτελεί μια εύκολη υπόθεση, ούτε είναι κάτι γενικευμένο για τον κάθε γιατρό, ο οποίος τις περισσότερες φορές «βομβαρδίζεται» από τους ασθενείς με διάφορες ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Πρέπει λοιπόν να έχουμε κατά νου να το κάνουμε άσχετα αν μας υποδεικνύεται ή όχι.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Κατηγορίες τρόμου
Οι χρόνιες παρατηρήσεις και οι ηλεκτρομυογραφικοί έλεγχοι που κάνουμε στη Βιονευρολογική σε νευροψυχιατρικά περιστατικά με περιπτώσεις τρόμου δείχνουν ότι έχουμε τρεις μεγάλες κατηγορίες τρόμου, ανάλογα με τη συχνότητα Περισσότερα...



Διακύμανση του στρες στο σπίτι και την εργασία
Λαμβάνοντας σίελο και τοποθετώντας το σε μία οπή ειδικού μηχανήματος, μπορεί κανείς να μετρήσει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. Περισσότερα...



Τι προσέχουμε στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου στη σκλήρυνση κατά πλάκας, όταν αναπτύσσεται προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια;
Αυτό που ιδιαίτερα προσέχουμε όταν έχουμε μια τέτοια περίπτωση, όπου υπάρχει εμφάνιση πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας ύστερα από χρόνια χρήση κάποιων φαρμάκων, π Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 2/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit