• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Καρκινοπάθειες και πανικός

Καρκινοπάθειες και πανικός

Καρκινοπάθειες και πανικός

Επόμενο είναι ότι οι ασθενείς με καρκίνο, και το διαπιστώνουμε αυτό στη Βιονευρολογική, πάσχουν από μια έντονη αντιδραστική κατάθλιψη, η οποία είναι μερικές φορές ακόμη ισχυρότερη, όταν ο άλλος από χαρακτήρα έχει μια τέτοια ιδιότητα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι επόμενο ότι το «βάσανο» της κυρίας ασθένειας γίνεται δυσβάσταχτο και ο φόβος τόσο της ασθένειας όσο και του θανάτου μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε καταστάσεις ανεξέλικτου πανικού.

Κυρίως σε αυτές τις περιπτώσεις του πανικού, αρχίζει ο ασθενής μια γρήγορη αναπνοή, έτσι που ανάμεσα σε όλα προστίθενται και οι αρνητικές επιπτώσεις της επιταχυνόμενης αναπνοής (ταχύπνοια). Το όλο αποτέλεσμα είναι η αύξηση του πανικού στα όρια πλέον του αμόκ και είναι αδύνατον να συγκρατηθεί ο ασθενής.

Πολλοί ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν φτάσει και στο όριο της αυτοκτονίας και ακριβώς επειδή δεν έγινε έγκαιρα αντιληπτό, δεν μπόρεσε ο γιατρός να κοντρολάρει την κατάσταση.

Από την πείρα που υπάρχει στο σημείο αυτό, τις καταστάσεις αυτές πρέπει κανείς να τις προλαμβάνει, να τις προβλέπει και βέβαια να έχει και την ειδικότητα και δυνατότητα να φανταστεί και να μπορεί να προλάβει το «κακό» που έρχεται.

Δυστυχώς, στις περισσότερες εγκαταστάσεις και νοσοκομεία, λόγω της πληθώρας των ασθενών, υπάρχει ένα ειδικό έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα και μόνο σε πολύ λίγα επιλεκτικά ινστιτούτα και κάτω από «ειδικές» καταστάσεις λαμβάνεται πρόνοια για τέτοιες εξετάσεις και για τέτοιες προλήψεις. Βέβαια, αυτό πρέπει να επεκταθεί, διότι είναι μια «αγωνία», που μπορεί να κοστίσει στον ασθενή πολύ ακριβά.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι σημαίνει διαταραγμένο σύστημα στρες για τα παιδιά;
Όλο το στρες αναπτύσσεται, κατευθύνεται και διευθύνεται από ένα συγκεκριμένο άξονα αδένων από τον εγκέφαλο μέχρι τα επινεφρίδια στο ανθρώπινο σώμα Περισσότερα...



Όραση και παιδί
Το πρόγραμμα της όρασης και της εξέτασης της είναι αρκετά επιτηδευμένο ακόμα και για ηλικίες με ανεπτυγμένη προσωπικότητα και λογική Περισσότερα...



«Παράξενες» επαναλήψεις και συμπεριφορές
Σε όλη την έρευνα που γίνεται τα τελευταία χρόνια για τα ιδιοψυχαναγκαστικά τικ ή τις περίεργες συμπεριφορές ανήκουν και μερικές χαρακτηριστικές κινήσεις και συμπεριφορές, π.χ. ένα «μέτρημα» για οποιαδήποτε πράξη ή ενέργεια ή κατάσταση που κάνει ο ασθενής στο κεφάλι του, χωρίς να το εκδηλώνει ή αρκετές φορές και φωναχτά. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ - ΜΕΡΟΣ 3 - 19/02/2011

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit