• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκεφαλοπάθεια Hashimoto και στραβισμός

Εγκεφαλοπάθεια Hashimoto και στραβισμός

Εγκεφαλοπάθεια Hashimoto και στραβισμός

Η εγκεφαλοπάθεια Hashimoto χαρακτηρίζεται σαν αυτοάνοσο νόσημα που συμβαδίζει με ψυχιατρικές διαταραχές, επιληπτικές κρίσεις, διαταραχές της συνείδησης και αρκετές φορές νευρολογικά συμπτώματα.

Στη Βιονευρολογική μια φορά σε ένα δωδεκάχρονο αγόρι με στοιχεία εγκεφαλοπάθειας Hashimoto παρουσιάστηκε ένας περιοδικός αποκλίνων στραβισμός. Το σύμπτωμα αυτό ήταν καθόλη τη διάρκεια της κρίσης του πανικού που, πέραν της συμπτωματολογίας αυτής, εμφάνιζε και επιληπτικές κρίσεις με τη μορφή των αφαιρέσεων.

Μετά από μια έντονη αγωγή κάποιων εβδομάδων παρουσιάστηκε βελτίωση της όλης συμπτωματολογίας, αλλά κυρίως η εξαφάνιση του συμπτώματος του στραβισμού.

Μας οδηγεί η κατάσταση αυτή στο συμπέρασμα ότι η εγκεφαλοπάθεια Hashimoto, ανάλογα με την ένταση της συμπτωματολογίας και το χρόνο εμφάνισης, μπορεί να παρουσιάσει ετερογενή νευρολογικά συμπτώματα από τα πιο «απίθανα» του είδους, τα οποία εξαφανίζονται μετά την εντατική και ουσιαστική θεραπεία.

Το γεγονός πρέπει να τύχει ιδιαίτερης σημασίας, διότι στις περισσότερες από αυτές τις νοσηλείες της εγκεφαλοπάθειας Hashimoto συνήθως αυτά τα «μικρής» έντασης συμπτώματα περνάνε απαρατήρητα, ενώ έχουν τη διαγνωστική τους αξία.

Πρέπει κανείς να συγκεντρώνεται σε κάθε λεπτομέρεια, να την αξιολογεί διαγνωστικά ή να την παίρνει σαν αφορμή, προκειμένου να κάνει μια εκτενή διάγνωση για να πιστοποιήσει την εγκεφαλοπάθεια Hashimoto.

Το αξιόλογο είναι ότι εάν έχουμε μια επιτυχημένη θεραπευτική αγωγή λόγω του αυτοάνοσου χαρακτήρα της αρρώστιας, αποφεύγουμε τις επαναλήψεις εμφάνισης συχνότερης και ανθεκτικότερης συμπτωματολογίας.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο ορισμός των νοητικών διαταραχών
Σήμερα από ότι βλέπουμε και από την καθημερινή πρακτική στη Βιονευρολογική, οι νοητικές διαταραχές και ιδίως αυτές της μνήμης, κρίσης και συναισθήματος και κυρίως της συνείδησης είναι από τις πλέον τακτικές Περισσότερα...



Η διαχείριση του χρόνου της αγωγής στη σκλήρυνση κατά πλάκας
Το πόσο χρόνο παίρνει μια αγωγή, τι διάρκεια έχει, πότε διακόπτεται ή πότε επαναλαμβάνεται ή ακόμα και αν πρέπει να συνεχίζεται είναι, σύμφωνα με την εμπειρία μας στη Βιονευρολογική, από τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας διαχείρισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας Περισσότερα...



Εμβοές και σφυρίγματα αυτιού μετά από χτύπημα στο κεφάλι
Το αιθουσαίο και το κοχλιακό νεύρο στον εγκέφαλο, στην περιοχή που είναι το αυτί, είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 5/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit