• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρικό σύστημα και οι σπασμοί

Νευρικό σύστημα και οι σπασμοί

Νευρικό σύστημα και οι σπασμοί

Οι σπασμοί είναι έντονες και μη ελεγχόμενες αναταράξεις τμημάτων ή ολόκληρου του σώματος. Στη διάρκεια των σπασμών, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική, έχουμε μια σύσπαση μυών και μετά μια χαλάρωση και επανάληψη του ιδίου φαινομένου μια ή πολλές φορές ή και για αρκετή ώρα.

Οι σπασμοί έχουν ποικίλες αιτίες, εξωτερικές και εσωτερικές˙ π.χ. ένα ηλεκτρικό ερέθισμα που έξω μπορεί να προκαλέσει ένα σπασμό των μυών, αλλά κατά κύριο λόγο οι σπασμοί ξεκινούν από τον εγκέφαλο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ και σε καμία περίπτωση την ιατρική, όταν έχουμε την εμφάνιση των σπασμών, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Πρέπει να ελέγχουμε τον εγκέφαλο, άσχετα με ποια αίτια η με ποια αφορμή βρίσκεται ο ασθενής στο ιατρείο ή παρουσιάζει τους σπασμούς.

Εκεί βέβαια χρειάζεται να προσέξουμε τη συμπτωματολογία, διότι υπάρχει μια σειρά από στοιχεία, τα οποία κανείς πρέπει να καταγράψει προκειμένου να κατανοήσει με σαφήνεια από που προέρχονται οι σπασμοί και αν είναι δυνατόν από ποιο μέρος του εγκεφάλου και με ποια συχνότητα, έτσι που να μπορέσει κανείς να αντιδράσει θεραπευτικά που είναι και ο στόχος της ιατρικής.

Πάντως το θέμα των σπασμών είναι μια καθημερινότητα σε κάθε ιατρείο και εκείνο που το διαφοροποιεί και για το γιατρό και για τον ασθενή είναι η ένταση, το «βάρος», ο ρυθμός της επανάληψης και η διαταραχή της καθημερινότητας.

Βέβαια, περισσότερο γνωστοί είναι οι επιληπτικοί σπασμοί, αλλά αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν έχουμε σπασμούς από πολλές άλλες αιτίες και σε πολλά νοσήματα και μάλιστα με πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.

Πρέπει κανείς να έχει μεγάλη γνώση του θέματος, έτσι ώστε να μπορεί να είναι πληροφορημένος και ανά πάσα στιγμή να μπορεί να αντιδράσει όπως πρέπει για αυτή την «ιστορία».


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διαταραχή της προσφάτου και της «παλιάς» μνήμης
Πριν ανακαλυφθούν τα μοντέρνα διαγνωστικά μέσα κυρίως ο μαγνητικός τομογράφος και η 24ωρη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή πολλοί γιατροί προσπαθούσαν να θέσουν τη διαφοροδιάγνωση άνοιας, κατάθλιψης από τον τρόπο προσβολής της μνήμης. Περισσότερα...



Οδοντωτός πυρήνας και η έλικα του προσαγωγίου
Πρόκειται για δυο πολύ ουσιαστικούς εγκεφαλικούς σχηματισμούς που λαμβάνουν μέρος στο λεγόμενο μεταιχμιακό σύστημα Περισσότερα...



Ποιος ήταν ο Otto Binswanger;
Ο Otto Binswanger ήταν Ελβετός γιατρός που στις αρχές του 19ου αιώνα κατοχύρωσε διαγνωστικά πρώτος την εμφάνιση της υποφλοιώδους αρτηριοσκληρωτικής εγκεφαλίτιδας. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 1/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit