• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Café au lait κηλίδες και η νόσος του Recklinghausen

Café au lait κηλίδες και η νόσος του Recklinghausen

Café au lait κηλίδες και η νόσος του Recklinghausen

Η νόσος του Recklinghausen πάρα πολύ τακτικά και μάλιστα πάρα πολλές φορές περνάει απαρατήρητη, διότι η συμπτωματολογία της δε δείχνει κάποια ιδιαίτερη επικινδυνότητα, όπως έχουμε δει και στη Βιονευρολογική.

Πολλές φορές πρόκειται για ένα συνδυασμό νοσημάτων μικρών ογκιδίων (κυρίως λιπιδίων) σε όλο το σώμα σε διαφορετικές θέσεις, αλλά κυρίως κοντά στο νευρικό σύστημα, ταυτόχρονα με την παρουσία μελαγχρωστικών κηλίδων.

Δηλαδή, είναι μια σύνθετη εικόνα, η οποία επιφανειακά παρουσιάζει νευροδερματικές διαταράξεις. Από την άλλη περίπτωση όμως και με μεγαλύτερο «ψάξιμο» καταδεικνύεται ότι αυτή η περίπτωση χαρακτηρίζεται πολλές φορές και από διανοητικές διαταραχές ή κινητικές διαταραχές.

Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο που βρίσκονται τα καλοήθη λιπώματα του Recklinghausen, σε ποιες νευρολογικές «τοποθεσίες» και ποιους ίσως επηρεάζουν σε αυτές τις περιπτώσεις και σε ποιο μέγεθος. Επικρατούν και αυτές στο χρωμόσωμα 17 με τον αυτοσωματικό χαρακτήρα.

Το Recklinghausen είναι από τις περιπτώσεις που επιδέχεται μερικές φορές ουσιαστικές θεραπείες, αλλά πάντοτε ανάλογα με την τοποθεσία των βλαβών που υπάρχουν.

Είναι μια ασθένεια που δεν πρέπει κανένας να «αφήσει» νευρολογικά, διότι η κατάληξη με την πάροδο του χρόνου είναι διανοητική καθυστέρηση και αύξηση των επιληπτικών κρίσεων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

«Μουσικές» ψευδαισθήσεις σε γηραιούς ασθενείς
Πάρα πολύ τακτικά, και το έχουμε διαπιστώσει και εδώ στη Βιονευρολογική, όχι σπάνια, οι γηραιοί ασθενείς έχουν την παραίσθηση μιας μουσικής , ταυτόχρονα με την εμφάνιση πτώσης της ακοής Περισσότερα...



Γενετικές αναλύσεις, κροταφικός λοβός και νόσος Alzheimer
Οι γενετικές αναλύσεις του ιστορικού αλλά πολλές φορές και με μεγάλη τύχη και των κλινικών ευρημάτων έχουν καταδείξει ότι η νόσος του Alzheimer έχει ένα «ευαίσθητο» σημείο· αυτή η νόσος αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο στους κροταφικούς λοβούς και έτσι εξηγείται κλινικά η αδυναμία λόγου και σκέψης των ασθενών που προσβάλλονται από αυτήν την ασθένεια, εκτός βέβαια από την απώλεια της μνήμης Περισσότερα...



Parkinson και «δούρειος ίππος»
Για τη θεραπεία της νόσου του Parkinson χρησιμοποιούνται διάφοροι «δούρειοι ίπποι». Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 8/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit