• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευροϊνωμάτωση

Νευροϊνωμάτωση

Νευροϊνωμάτωση

Όπως ακριβώς αναφέρει η λέξη, πρόκειται για μια συμπτωματολογία διαφόρων συμπτωμάτων και νοσημάτων που παρουσιάζεται σαν νευροϊνωμάτωση. Δηλαδή, έχουμε δυο διαφορετικές ομάδες συμπτωμάτων, τα οποία εκδηλώνονται και στον ινώδη ιστό, δηλαδή στο δέρμα, και στα νεύρα ταυτόχρονα.

Η συχνότητα τους δεν είναι μεγάλη, αλλά οπωσδήποτε είναι άξια παρατήρησης διότι κυριαρχούνται από το επικρατούν γονίδιο στο χρωμόσωμα 22 και εμφανίζονται 1/50.000. Χαρακτηρίζονται κυρίως από την εμφάνιση όγκων στην όγδοη εγκεφαλική συζυγία, τα λεγόμενα σβανώματα.

Είναι όγκοι, οι οποίοι είναι βέβαια καλοήθεις, αλλά λόγω του ότι έχουν μεγάλη γειτνίαση με νευρικούς ιστούς προκαλούν δευτερεύουσες νευρολογικές συμπτωματολογίες, που μερικές φορές λόγω της «ζωτικότητας» του χώρου είναι επικίνδυνες για τη ζωή και εξαιρετικά δύσκολη η χειρουργική προσπέλαση.

Τα σβανώματα είναι αρκετά τακτικά, εμφανίζονται πιο πολύ από άλλες περιπτώσεις νευροϊνωμάτωσης, ακριβώς για το λόγο ότι έχουν περίπλοκο χαρακτήρα, ότι αφορά την τοποθεσία και πολλές φορές όταν «επιλέγουν» τη σπονδυλική στήλη, τότε δημιουργούν καταστάσεις πόνου και κινητικές διαταραχές που απαιτούν χειρουργικές θεραπείες. Δεν πρέπει να παραμελείται η έγκυρη επέμβαση, διότι έχουν την τάση να αυξάνονται σχετικά γρήγορα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Κόλποι του κρανίου και λοιμώξεις
Το κρανίο έχει διάφορες εσοχές (κόλπους), που τακτικότατα αποτελούν «φωλιές» μικροβίων για χρόνιες, ιδιαίτερα επιβλαβείς, αλλά κλινικά «ανεκτικές» παθολογικές αιτίες. Περισσότερα...



Ντοπαμίνη και επιληπτικές κρίσεις
Η έλλειψη ντοπαμίνης σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί ένα «πάγωμα» των κινήσεων και αδυναμία σωστής λειτουργίας του νευρικού συστήματος. Περισσότερα...



Νευρολογία-Ψυχιατρική συνείδηση
Το μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης νευροψυχιατρικής έρευνας είναι το πώς δημιουργείται, πώς εκφράζεται και πώς μεταβιβάζεται η συνειδητή σκέψη Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit