• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Νευρικό σύστημα και ιώδιο

Νευρικό σύστημα και ιώδιο

Νευρικό σύστημα και ιώδιο

Έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική ότι ένα ουσιαστικό ρόλο σε πολλές νευρολογικές παθήσεις έμμεσα ή άμεσα παίζει το ιώδιο και το περιεχόμενο του στον οργανισμό. Το ιώδιο είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο για την ορμονική σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.

Το περιεχόμενο του ιωδίου εντός του οργανισμού ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Ανέρχεται περίπου στα 40µg την ημέρα κατά τη νεανική ηλικία για να φτάσει τα 150µg στις προχωρημένες ηλικίες. Αυξάνεται όμως απότομα και μπορεί να πάει και μέχρι 200µg την ημέρα στις περιπτώσεις που έχουμε εγκυμοσύνη.

Το περιεχόμενο του παραγόμενου και συμπεριλαμβανόμενου εντός του οργανισμού ιωδίου είναι υψίστης σημασίας, διότι έχει άμεση σχέση με τη θυρεοειδική λειτουργία.

Ανάλογα με το αν είναι λίγο ή πολύ, παρουσιάζονται διάφορες κλινικές εικόνες, κυρίως από το νευρικό σύστημα, οι οποίες δημιουργούν τεράστια προβλήματα και είναι ικανές, όταν «εκτροχιαστεί» αυτή η κατάσταση, να δημιουργήσουν δηλητηριάσεις που με τη σειρά τους οδηγούν στο θάνατο.

Σήμερα είναι εύκολο πλέον να μετρήσουμε το ιώδιο ή τις παραμέτρους του θυρεοειδούς που έχουν σχέση με το νευρικό σύστημα και να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την όλη κατάσταση.

Η εικόνα αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να μπορούμε να λύσουμε πολλές φορές «άλυτα» προβλήματα που παρουσιάζονται σχετικά με το θέμα αυτό. Ο λόγος είναι ότι δεν αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας του γιατρού, ούτε υπάρχουν ειδικά τμήματα, προκειμένου να γίνει αυτός ο έλεγχος.

Θεωρούνται όλα ότι είναι ενδοκρινολογικού χαρακτήρα, χωρίς βέβαια οι ίδιοι οι ενδοκρινολόγοι να έχουν πλήρη γνώση του θέματος. Δεν είναι κακό μια σφαιρική αντιμετώπιση του όλου θέματος, προκειμένου να έχει ο ασθενής την ησυχία του και τη σωστή αγωγή, την ώρα που πρέπει.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα





«Απροετοίμαστος» εγκέφαλος για τη μεγάλη πίεση
Σήμερα πλέον η ζωή μας έχει μια έντονη στρεσογόνο καθημερινότητα, η οποία «πιέζει» σώμα και ψυχή με κάθε τρόπο Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit