• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η συναισθηματική εκτίμηση του πόνου

Η συναισθηματική εκτίμηση του πόνου

Η συναισθηματική εκτίμηση του πόνου

Το νευρικό σύστημα καθ’ ολοκληρίαν είναι ένα σύστημα ελέγχου κάθε μορφής πόνου που «παράγεται» εντός ενός οργανισμού ή ενός ανθρώπινου σώματος.

Έτσι, βλέπουμε, όπως έχουμε παρατηρήσει στη Βιονευρολογική, ότι ελέγχοντας τα νευρωνικά συστήματα παραγωγής και έντασης του πόνου, μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της γενικής λειτουργίας συναίσθησης του πόνου και της διαδρομής της.

Με αυτό τον τρόπο μπορούμε και ελέγχουμε, ακόμη και επηρεάζουμε, τη θεραπεία αυτών των επώδυνων καταστάσεων. Ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο όλο «σχήμα» εκτίμησης και διαπίστωσης της λειτουργίας του πόνου είναι η ακριβής γνώση του εγκεφαλικού εκείνου κέντρου που συναισθηματικά εκτιμά την ποιότητα και την ένταση του πόνου.

Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για τη λεγόμενη «νήσος του εγκεφάλου» ή «νήσος του Ράϊλ». Είναι η περιοχή εκείνη του εγκεφάλου, η οποία δεχόμενη τα επώδυνα ερεθίσματα μπορεί με τις λειτουργίες της ανάλογα να τα εκτιμήσει και να τα διαβαθμίσει.

Έτσι λοιπόν κατά κάποιον τρόπο συμβάλλει στο γεγονός αν αντιλαμβανόμαστε το αίσθημα του πόνου και στον ίδιο τον οργανισμό, αλλά και σε άλλους οργανισμούς, λίγο ή πολύ.

Δηλαδή, μπορεί να έχουμε το παράδειγμα, ενώ αντιλαμβανόμαστε τον πόνο κάποιου, δεν είμαστε σε θέση συναισθηματικά να το εκτιμήσουμε, γιατί η «νήσος του Ράϊλ» δε λειτουργεί σωστά.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Γιατί το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δίνει «πρόωρα» παθολογικά στοιχεία για τη μη κλινικά εκδηλούμενη ακόμη νόσο του Alzheimer;
Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα έχει την ιδιότητα της υψηλής ποιότητας και ακριβούς καταγραφής της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου όσο καμία άλλη διαγνωστική μέθοδος Περισσότερα...



Τι συμβαίνει με την «επικίνδυνη» όρθια στάση;
Πολλές φορές αρκετοί άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να μένουν για πάρα πολλή ώρα όρθιοι για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους Περισσότερα...



Τα μόρια του νερού και η νόσος του Alzheimer
Στη νευροεκφυλιστική νόσο του Alzheimer όπου η μνήμη χάνεται και ο άνθρωπος μετατρέπεται σταδιακά σε «φυτό», υπάρχει συγκεκριμένη διαταραχή η οποία προκαλεί τη νόσο. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit