• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι κινήσεις των σπλάχνων στο θώρακα και στην κοιλιά

Οι κινήσεις των σπλάχνων στο θώρακα και στην κοιλιά

Οι κινήσεις των σπλάχνων στο θώρακα και στην κοιλιά

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, τουλάχιστον από τις έρευνες μας εδώ στη Βιονευρολογική, μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα ασθενών παραπονιέται τακτικά για απότομες κινήσεις στα σπλάγχνα, τόσο στο θώρακα, όσο και στην κοιλιά.

Βέβαια, σε αυτές τις περιπτώσεις, οι περιγραφές είναι λίγο αφηρημένες και χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία που να προσδιορίζουν κάποια βλάβη. Αυτός είναι και ο λόγος που αν δεν είναι ιδιαίτερα έντονες και συχνές, δε δέχονται τη σημασία που πρέπει, έτσι ώστε να τονίζεται η προσοχή του γιατρού στα σημεία αυτά.

Πρόκειται όμως για πάρα πολλά ουσιαστικά κλινικά ευρήματα, τα οποία πρέπει να αναλύονται με επιμονή και να ρωτάει κανείς εκτενώς τόσο για τη μορφή τους, όσο και για τις εξάρσεις τους και για τις σχέσεις που δείχνουν.

Πρόκειται κυρίως για διαταραχές του λεγόμενου πνευμονογαστρικού νεύρου ή αλλιώς της δέκατης εγκεφαλικής συζυγίας που έχουμε δει εδώ στη Βιονευρολογική ότι είναι πάρα πολύ τακτικές. Έχουν μια απλή ανατομική «κατασκευή».

Ξεκινάνε από ένα νευρικό πυρήνα μέσα σε ένα εγκεφαλικό σχηματισμό που λέγεται προμήκης μυελός, το λεγόμενο ραχιαίο κινητικό πυρήνα. Είναι προγαγγλιακές παρασυμπαθητικές ίνες και μετά αφού φτάσουν σε ένα σημείο των γαγγλίων γίνονται μεταγαγγλιακές.

Δεχόμενες από το κεντρικό νευρικό σύστημα του εγκεφάλου διάφορους ερεθισμούς, ανάλογα με διάφορα ερεθίσματα προκαλούν τη μια ή την άλλη σύσπαση, δημιουργώντας κατά περίπτωση νοσηρές καταστάσεις, οι οποίες είναι πολλές φορές δύσκολο να ελεγχτούν.

Ο θεράπων ιατρός, σε αυτές τις περιπτώσεις, πέρα από την ψηλάφηση και την εμπειρία που πρέπει να δείξει για αυτή την κατάσταση, πρέπει να ρωτάει διεξοδικά για την εμφάνιση, την αρχή, το τέλος, τα διαστήματα και αν τυχόν υπάρχουν διαλλείματα.

Έγκυρη αντιμετώπιση αυτών των γεγονότων δίνει την ευκαιρία της σωστής διάγνωσης και της άμεσης αντιμετώπισης πολύ δυσάρεστων καταστάσεων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Στρες και καθημερινότητα
Το στρες μπορεί πλέον να μετρηθεί στην καθημερινή μας ζωή. Περισσότερα...Ύπνος και ατονία
Η ατονία του σταδίου REM (rapid eye movement) είναι χαρακτηριστική στην περίπτωση που ταυτόχρονα με τις διαταραχές του ύπνου εμφανίζονται διαταραχές του μυϊκού τόνου. Περισσότερα...Σε ποιες αρρώστιες, εκτός από το AIDS, φοβόμαστε την ανάπτυξη μιας προοδευτικής εστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας;
Το AIDS βασικά αλλά και σε περιπτώσεις ανοσοκαταστολής κάθε μορφής, σε έντονη τοξοπλάσμωση και κρυπτοκοκκίαση, σε λευκοδυστροφίες, ιδιαίτερα στα παιδιά, στην υποκλινική σκληρωτική παρεγκεφαλίτιδα και σε μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας που για πολλά χρόνια λαμβάνουν ανοσοκαταστολή, ενώ παράλληλα υπάρχουν εξάρσεις της νόσου Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit