• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Η οπτογενετική και το τέλος των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Η οπτογενετική και το τέλος των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Η οπτογενετική και το τέλος των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων

Η οπτογενετική γεννήθηκε περίπου πριν από είκοσι χρόνια σαν ένας καινούργιος κλάδος των νευροεπιστημών και των εφαρμογών τους. Αναπτύχθηκε Δυτικά και κυρίως στη Γερμανία και στην Αμερική και το αντικείμενο της είναι πολύ «λεπτό» και οι φιλοδοξίες της τεράστιες.

Το αντικείμενο έγκειται στον επηρεασμό του μεταβολισμού των εγκεφαλικών κυττάρων προς μια επιθυμητή από το γιατρό κατεύθυνση.

Ο στόχος δε και το όνειρο που πρέπει να πραγματοποιηθεί είναι μετά από κάποιες χρονιές να μπορεί πλέον μετά από σωστή ερμηνεία των μέχρι τώρα ερευνητικών αποτελεσμάτων να εφαρμοστεί αντί για την αντικαταθλιπτική αγωγή με φάρμακα .

Σαν πρώτο σκέλος αυτής της έρευνας έχει γίνει αντικείμενο η φλουοξετίνη, που είναι γνωστό στην Αμερική με το όνομα Prozac, όπου οι ειδικοί προσπαθούν να αντικαταστήσουν τη δράση της μετά από τον οπτικό ερεθισμό κάποιων νευροκυττάρων.

Σε συνδυασμό δε με ταυτόχρονη χορήγηση κάποιων φαρμάκων θα είναι δυνατή η αντικατάσταση της με το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Όλα αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, αλλά μια πραγματικότητα που ολοκληρώνεται και σιγά σιγά έρχεται σε εφαρμογή.

Η δε τελειοποίηση της θα φέρει πραγματικά μια επανάσταση τόσο στο χώρο της νευροψυχιατρικής όσο και της κοινωνιολογίας. Θα μπορούν εγκεφαλικά κύτταρα να προσαρμοστούν σε επιθυμητές λειτουργίες με υγιείς αντιδράσεις στο μέγεθος που επιθυμούμε, όταν μπορέσουν όλες αυτές οι μέθοδοι να εφαρμοστούν.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ψυχισμός και περιβάλλον
Το περιβάλλον για τον άνθρωπο είναι ένας ουσιώδης συνεργάτης. Στην ουσία κανείς δεν μπορεί να ζήσει χωριστά από τον άλλον. Περισσότερα...



Το «κόκκινο και λευκό» έντερο
Δυο αιώνες πριν, ένας Αμερικάνος χειρουργός, ο Γουίλιαμ Μπίμοτ, παρατηρώντας σε τομές το στομάχι διαπίστωνε ότι σε περίπτωση κατάθλιψης ή κακής διάθεσης είχε μια λευκότητα ο βλεννογόνος του μαζί με μια ατονία Περισσότερα...



Parkinson και «άσχημα» γονίδια
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες έχουν πιστοποιηθεί τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά γονίδια μέσα στο νευρικό κύτταρο τα οποία όταν έχουν ελαττωματικές λειτουργίες προκαλούν παρκινσονικά συμπτώματα. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit