• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οι περίεργοι «θόρυβοι» στην τραχεία

Οι περίεργοι «θόρυβοι» στην τραχεία

Οι περίεργοι «θόρυβοι» στην τραχεία

Πολύ τακτικά, ιδιαίτερα σε παιδιά και εφήβους, αλλά και σε μεσήλικους, παρακολουθούμε να έχουν ένα συνεχή θόρυβο, τον οποίο κατά κανόνα προκαλούν οι ίδιοι στην περιοχή της τραχείας σαν να χρειάζεται να κάνουν εκεί ένα συνεχή «καθαρισμό».

Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ ενοχλητικό και για τους ίδιους και για το περιβάλλον, το οποίο βέβαια κατά κάποιο τρόπο, όταν είναι μικρής έντασης, μπορεί να γίνει συνήθεια και να μη γίνει αντιληπτό. Όμως, κατά κανόνα, παραμένει ενοχλητικό.

Επειδή θεωρείται κάπως συνηθισμένο και δε λαμβάνεται υπόψη σωστά και όσο πρέπει και με την ένταση που πρέπει, αποφεύγει κανείς σε αυτές τις περιπτώσεις το γιατρό.

Αρκετές όμως φορές, όταν για κάποιον ιδιαίτερο λόγο χειροτερεύσει ή γίνει εντονότερο ή δυσκολεύει ακόμη την αναπνοή ή την εν γένει κοινωνική συμπεριφορά, τότε η καταφυγή στο νευρολόγο είναι αναπόφευκτη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντα κρύβεται από πίσω μια μικρή εγκεφαλική λοίμωξη, ένας ουτοπικός ερεθισμός ή και κάποιο εξωπυραμιδικό σύνδρομο, ακόμη και συνδυασμός όλων αυτών.

Μετά τη διαγνωστική εκτίμηση που γίνεται βέβαια, μπορεί να δοθεί μια φαρμακευτική αγωγή που θα κάνει τη ζωή του ασθενούς πιο ικανοποιητική και θα ανεβάσει ουσιαστικά την ποιότητα της.

Πάντως, πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι ακριβώς ο «θόρυβος» αυτός στο φάρυγγα και η προσπάθεια του αυτοκαθαρισμού του δεν είναι κάτι φυσιολογικό και θέλει ιατρική βοήθεια.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τα αυτοάνοσα είναι πολυπαραγοντικά νοσήματα
Πολύς λόγος έχει γίνει για τις διαταραχές της άμυνας του οργανισμού με τη μορφή των αυτοάνοσων νοσημάτων, δηλαδή εκείνων των καταστάσεων που το ίδιο το αμυντικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον ίδιο τον οργανισμό Περισσότερα...



Η άνοια και η συμπεριφορά του ασθενούς στο σπίτι
Η τοποθέτηση της διάγνωσης «κάποιας» άνοιας δεν πρέπει να γίνεται ποτέ πρόχειρα. Περισσότερα...



Τι είναι οι τηλεαγγειεκτασίες;
Τις συναντάμε πάρα πολύ τακτικά σχεδόν σε κάθε είδους νευρολογικό νόσημα, ιδιαίτερα στην περιοχή των οφθαλμών, εάν γίνεται προσεκτικός έλεγχος Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit