• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Tο περιβάλλον: εχθρός ή φίλος;

Tο περιβάλλον: εχθρός ή φίλος;

Tο περιβάλλον: εχθρός ή φίλος;

Στη Βιονευρολογική, «ψάχνοντας» το ιστορικό όλων αυτών των ασθενών που φτάνουν με διάφορες καταστάσεις πανικού, κατάθλιψης, νευρώσεις και άλλες ψυχικές διαταραχές στο ιατρείο για εξέταση, έχουμε διαπιστώσει ότι τις περισσότερες φορές η απαρχή όλων αυτών των συνδρόμων είναι καταστάσεις διαταραχής του περιβάλλοντος, οι οποίες «προσλαμβάνονται» αρνητικά από τον ασθενή.

Κάποια «αθώα» διαταραχή, π.χ. η αλλαγή του καιρού, κάποιο εξωτερικό γεγονός, μια είδηση από την τηλεόραση, η αναγγελία κάποιου σοβαρού προσώπου για ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά που δε μας αφορά, μεταφέρεται ενστικτωδώς στον εσωτερικό κόσμο του ασθενούς και τον αναστατώνει.

Ο εγκέφαλος σε αυτές τις περιπτώσεις δρα μέσα σε «απόλυτες» γραμμές και δεν «καταλαβαίνει» το είδος του ερεθίσματος, απλώς ερεθίζεται από αυτό και μπαίνει στη διαδικασία αυτοάμυνας και παραγωγής φοβικών καταστάσεων με κορύφωση τον πανικό.

Σε αυτό τα σημείο, η συμβολή του γιατρού είναι ουσιαστική και με δικούς του χειρισμούς ή και με φαρμακευτική αγωγή πρέπει να φέρει τον ασθενή σε μια κατάσταση ηρεμίας, όπου να μπορεί ο ίδιος να ξεχωρίσει μέσα από τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα ποια είναι εχθρικά και ποια είναι φιλικά, να τα προσαρμόσει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του στο χαρακτήρα του και έτσι να πάψει να έχει φοβίες.

Π.χ. να υποδείξει κανείς ότι αν βγει στο δρόμο με άλλο κόσμο μαζί δεν αποτελεί εκδήλωση ανησυχίας, αλλά εκδήλωση χαράς και επικοινωνίας με τους υπόλοιπους.

Υπάρχουν και άλλα αρκετά παραδείγματα κατά περίπτωση, για αυτό λέμε πάντα σε αυτές τις καταστάσεις ο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και χρειάζεται τη δική του «ίδια» μεταχείριση. Αν το καταφέρει ο γιατρός αυτό, έχει την αποκατάσταση του ασθενούς γρήγορα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Λεύκη και κατάθλιψη
Πρόκειται για γενετικές διαταραχές, κυρίως για την περίπτωση της λεύκης, που εμφανίζονται σε συνδυασμό Περισσότερα...





Ημισπασμοί του προσώπου και προσωπικό νεύρο
Στη Βιονευρολογική έχουμε, κατά καιρούς, παρατηρήσει σε ασθενείς χαρακτηριστικούς μονόπλευρους κλονικούς σπασμούς του σφιγκτήρα του βλεφάρου να διαχέονται στους υπόλοιπους μύες του προσώπου Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit