• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική σε χρόνιες εξετάσεις σε αρκετούς ασθενείς, εκείνο που γεννά τον πανικό τις περισσότερες φορές είναι ότι στην ουσία είναι απροετοίμαστοι για τις αλλαγές του περιβάλλοντος τους ή δεν τις περιμένουν ή δεν τις σκέφτηκαν ή δεν τις επεξεργάζονται σωστά.

Όπως και να έχει το θέμα, η όλη κατάσταση, όταν ένα περιβαλλοντολογικό ερέθισμα «ταράζει» την ψυχή κάποιων ανθρώπων, δημιουργεί τον πανικό . Είναι ακριβώς η αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει και να επεξεργαστεί το ερέθισμα που έρχεται από έξω.

Έτσι λοιπόν το αμυντικό του σύστημα μπαίνει σε μια κατάσταση αδυναμίας, η οποία «μεταδίδεται» σε όλο το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση στη σωματική λειτουργία και το αποτέλεσμα είναι ο μεγάλος πανικός με τις διάφορες εκδηλώσεις και τις διάφορες καταστάσεις.

Δηλαδή, κυριαρχούν οι τάσεις φυγής, επιθετικότητας, αυτοάμυνας, απελπισίας, άγχους ενός πολύ μεγάλου φόβου, ο οποίος στην ουσία είναι «αδιαχείριστος» για το άτομο. Ακριβώς, σε αυτό το σημείο είναι η συμβολή του γιατρού, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν πρόβλημα και όχι μόνο την προσωπικότητα του αρρώστου.

Πρέπει να διαπιστώσει ποια είναι τα σημεία «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα στο άγχος και δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις. Κυρίως ποια περιβαλλοντολογικά στοιχεία, π.χ. η ύπαρξη μιας οικονομικής κρίσης, μιας οικογενειακής σύγκρουσης, η απώλεια ενός προσώπου ή απώλεια μιας άνετης οικονομικής ζωής ή οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στις καταστάσεις αυτές.

Άρα θα πρέπει ο θεράπων γιατρός να τα αναλύσει, να τα συζητήσει με το άτομο που έχει το πρόβλημα και να βρει τη λύση. Εάν γίνει αυτό συστηματικά με τα ανάλογα ψυχιατρικά «εργαλεία», τότε μπορούμε να προλάβουμε πάρα πολλές καταστάσεις πανικού και ταραχής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Διαβήτης και υπέρταση: κίνδυνος εμφάνισης υδροκεφαλισμού
Τόσο ο διαβήτης όσο και η υπέρταση έχουν μεγάλη επίδραση στην πίεση του εγκεφάλου, πίεση που προκαλείται αφενός από τα αγγεία που τον τροφοδοτούν με αίμα και αφετέρου από το εγκεφαλονωτιαίο υγρό που κυκλοφορεί στις δεξαμενές του εγκεφάλου. Περισσότερα...Εγκεφαλίτιδες και κοιλιακοί πόνοι
Πρόκειται για ένα δίπολο συμπτωμάτων, όπως είναι ο κοιλιακός πόνος με ταυτόχρονη προσβολή των αγγείων και μικρές φλεγμονές στον εγκέφαλο, που παρουσιάζονται τακτικά σαν μια κλινική εικόνα Περισσότερα...Ψυχοκινητικότητα και ακράτεια
Στην ενασχόληση με νευροψυχιατρικά περιστατικά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη δύο χαρακτηριστικά σημεία (και αυτό γιατί συνήθως οι ασθενείς τα αποκρύπτουν)˙ σε τι κατάσταση βρίσκεται η ψυχοκινητικότητα του ασθενούς και αν υπάρχει κάποιας μορφής ακράτεια ούρων. Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 1/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo