• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Πως το περιβάλλον προκαλεί πανικό;

Όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική σε χρόνιες εξετάσεις σε αρκετούς ασθενείς, εκείνο που γεννά τον πανικό τις περισσότερες φορές είναι ότι στην ουσία είναι απροετοίμαστοι για τις αλλαγές του περιβάλλοντος τους ή δεν τις περιμένουν ή δεν τις σκέφτηκαν ή δεν τις επεξεργάζονται σωστά.

Όπως και να έχει το θέμα, η όλη κατάσταση, όταν ένα περιβαλλοντολογικό ερέθισμα «ταράζει» την ψυχή κάποιων ανθρώπων, δημιουργεί τον πανικό . Είναι ακριβώς η αδυναμία του ανθρώπου να αντιμετωπίσει και να επεξεργαστεί το ερέθισμα που έρχεται από έξω.

Έτσι λοιπόν το αμυντικό του σύστημα μπαίνει σε μια κατάσταση αδυναμίας, η οποία «μεταδίδεται» σε όλο το νευρικό σύστημα και κατ’ επέκταση στη σωματική λειτουργία και το αποτέλεσμα είναι ο μεγάλος πανικός με τις διάφορες εκδηλώσεις και τις διάφορες καταστάσεις.

Δηλαδή, κυριαρχούν οι τάσεις φυγής, επιθετικότητας, αυτοάμυνας, απελπισίας, άγχους ενός πολύ μεγάλου φόβου, ο οποίος στην ουσία είναι «αδιαχείριστος» για το άτομο. Ακριβώς, σε αυτό το σημείο είναι η συμβολή του γιατρού, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίζει το πρόβλημα σαν πρόβλημα και όχι μόνο την προσωπικότητα του αρρώστου.

Πρέπει να διαπιστώσει ποια είναι τα σημεία «κλειδιά» που ανοίγουν την πόρτα στο άγχος και δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις. Κυρίως ποια περιβαλλοντολογικά στοιχεία, π.χ. η ύπαρξη μιας οικονομικής κρίσης, μιας οικογενειακής σύγκρουσης, η απώλεια ενός προσώπου ή απώλεια μιας άνετης οικονομικής ζωής ή οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στις καταστάσεις αυτές.

Άρα θα πρέπει ο θεράπων γιατρός να τα αναλύσει, να τα συζητήσει με το άτομο που έχει το πρόβλημα και να βρει τη λύση. Εάν γίνει αυτό συστηματικά με τα ανάλογα ψυχιατρικά «εργαλεία», τότε μπορούμε να προλάβουμε πάρα πολλές καταστάσεις πανικού και ταραχής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Τι συμβαίνει με τα prions στη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια;
Τα prions είναι χαρακτηριστικά στοιχεία για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια καθώς επίσης και για τη νόσο των «τρελών αγελάδων», όπου ενεργούν κυριολεκτικά τοξικά μετά από την εσωτερική τους «τροποποίηση» και τη μεταμόρφωση τους σε παθολογικές άρα και «τοξικές» πρωτεΐνες Περισσότερα...Παραβατική συμπεριφορά και εγκλεισμός
Το 1784 για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά δια νόμου επιβάλλεται μια νέα μορφή εγκλεισμού στη Βιέννη Περισσότερα...Πόσο επηρεάζει ο «κακός ύπνος» την επιληπτική συνδρομή του παιδιού;
Σε πολύωρες καταγραφές ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, που έχουμε κάνεις εδώ στη Βιονευρολογική, πάρα πολύ τακτικά στην εφηβική και παιδική ηλικία είδαμε μια εμφάνιση των λεγόμενων μεγάλων επιληπτικών κρίσεων, ιδιαίτερα μετά την εγρήγορση («ξύπνημα»), καθώς επίσης και μια εντατικοποίηση, πάλι στις ίδιες ηλικίες, της λεγόμενης νεανικής μυοκλονικής επιληψίας Περισσότερα...Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo