• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Ο κατάλληλος ερεθισμός «ξυπνάει» τη σωστή μνήμη

Ο κατάλληλος ερεθισμός «ξυπνάει» τη σωστή μνήμη

Ο κατάλληλος ερεθισμός «ξυπνάει» τη σωστή μνήμη

Η μνήμη του ανθρώπου είναι μια «δυναμική» διαδικασία που όλο καταγράφει καινούργια και νέα γεγονότα. Οι επιλογές γίνονται από τη μνήμη του την ίδια, αλλά κατά κύριο λόγο υπάρχει μια ανώτερη εγκεφαλική λειτουργία που ρυθμίζει τι και πως θα καταγραφεί. Σε αυτή την περίπτωση, παίζει μεγάλο ρόλο το ερέθισμα αυτό που προκαλεί τη διαδικασία.

Δηλαδή, μπορούμε σε απώλεια μνήμης ή σε περιπτώσεις που θέλουμε να «εμφανίσουμε» μνημονικές καταστάσεις διαρκείας, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο ερέθισμα, να φτάσουμε τον εγκέφαλο σε τέτοιο σημείο που να αποθηκεύει επιλεκτικά ή να μην ξεχνάει πράγματα τα οποία μας ενδιαφέρουν.

Πρόκειται για μια μεγάλη πρόοδο, που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην ψυχανάλυση και κυρίως με διάφορες μεθόδους, όπως αυτή της τροποποίησης της συμπεριφοράς που κυριολεκτικά σε ορισμένες καταστάσεις κάνει θαύματα.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, όταν αυτό χρησιμοποιείται λάθος ή αρνητικά, τότε έχουμε μια «διαστροφή» της μνήμης που το ίδιο το άτομο αδυνατεί να το αντιμετωπίσει και να τα φέρει εις πέρας.

Οι λεγόμενες «κακές συντροφιές», δηλαδή οι ερεθισμοί αυτοί που προέρχονται από ανάλογα πρόσωπα ή πράγματα ή καταστάσεις που δεν τροποποιούνται κατά την επιθυμητή και προς όφελος του ιδίου του ατόμου κατεύθυνση, αλλά παίρνουν λάθος πορεία και λάθος διαδικασία.

Το ουσιαστικό είναι πάντως να γνωρίζουμε ότι προκειμένου να προκύψει μια οποιαδήποτε συμπεριφορά σε οποιαδήποτε ηλικία, πρέπει να υπάρχει η εξίσωση, η ύπαρξη του ατόμου και ο ερεθισμός.

Άρα, δηλαδή, επηρεάζοντας το άτομο με τον ερεθισμό ή με κάποιο άλλο τρόπο, π.χ. μέσω μιας ασθένειας ή μιας βελτίωσης της κατάστασης του, τότε έχουμε και την ανάλογη συμπεριφορά.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ο χαρακτήρας του «απλού» παιδιού
Από συστηματικές έρευνες που έχουμε κάνει στη Βιονευρολογική, στην προκειμένη περίπτωση, σαν «απλό» χαρακτηρίζουμε το παιδί που είναι σε μια κατηγορία περίπου 40% με 50% με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Περισσότερα...



Μυελοπάθεια και σιδήρωση
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, πάρα πολλές μορφές μυελοπάθειας, ιδίως στην ανώτερη μοίρα του αυχενικού, συμβαίνει να εμφανίζονται από χρόνιες μικροαιμορραγίες στην περιοχή αυτή ή στο κατώτερο μέρος του εγκεφάλου Περισσότερα...



Πόσο επικίνδυνη είναι η χημειοθεραπεία;
Για τη χημειοθεραπεία μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος, σε ότι αφορά την ανάπτυξη μιας προοδευτικής πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit