• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Το μυασθενικό σύνδρομο

Το μυασθενικό σύνδρομο

Το μυασθενικό σύνδρομο

Το μυασθενικό σύνδρομο αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά, διότι πολλές φορές περιπλεγμένα θεωρείται ότι είναι μυασθένεια. Στην περίπτωση αυτή πράγματι υπάρχει ένας παρόμοιος μηχανισμός στη διαταραχή, απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης στη νευρομυϊκή σύσπαση, αλλά είναι μια αυτοάνοση πάθηση, η οποία συνδυάζεται συνήθως με μικροκυτταρικό καρκίνωμα του πνεύμονα. Στις γυναίκες μπορεί να παρουσιαστεί και χωρίς καρκίνο.

Η διαφοροδιάγνωση γίνεται με το ηλεκτρομυογράφημα, το οποίο, αναλύοντας τις απαντήσεις των μυών μετά από κεντρικό ερεθισμό, μπορεί να βγάλει το συμπέρασμα εάν έχουμε να κάνουμε με μια κακοήθεια ή όχι. Δηλαδή, αν το σύνδρομο είναι αληθινή μυασθένεια ή αν πρόκειται για ένα μυασθενικό σύνδρομο. Χρειάζεται προσοχή γιατί εμφανίζεται τακτικά και εδώ υπάρχει διπλή δυσκολία.

Όταν υπάρχει αναγνωρισμένο καρκίνωμα στον πνεύμονα, δε δίνεται η σημασία που πρέπει σε αυτό, αντίθετα πάλι όταν υπάρχει μόνο το μυασθενικό σύνδρομο είναι αρκετές φορές δύσκολο να καταλάβεις ότι πίσω κρύβεται ένα πνευμονικό καρκίνωμα.

Είναι μια διάγνωση που πρέπει να γίνει με προσοχή, απαιτεί καιρό και έμπειρο γιατρό, αλλά πρέπει να γίνει διότι στις περισσότερες φορές η επέμβαση που πρέπει να ληφθεί πρέπει να είναι ιδιαίτερα γρήγορη για να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια, οίδημα, έμφρακτο
Η οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια είναι μια κατάσταση που όλο και τακτικότερα την αντιμετωπίζουμε στη Βιονευρολογική Περισσότερα...



Πόσο επικίνδυνη είναι για το παιδί η υπνοβασία;
Στην ουσία δεν υπάρχει ιδιαίτερος βαθμός επικινδυνότητας, όσον αφορά το ίδιο το άτομο Περισσότερα...



Έρπης και νευρικό σύστημα
Ο ιός του έρπητα και οι διάφορες «μορφές» που περιέχει κατά κύριο λόγο γειτνιάζουν ή «συχνάζουν» πολλές φορές με το νευρικό σύστημα και ιδιαίτερα με την εγκεφαλική περιοχή. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit