• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Αξονική νευροπάθεια και αταξία

Αξονική νευροπάθεια και αταξία

Αξονική νευροπάθεια και αταξία

Αρκετές φορές εντυπωσιάζει ένας συνδυασμός σε διάφορες ασθένειες με διαταραχές βάδισης, οι οποίες έχουν τη μορφή μιας αξονικής, τύπου νευροπάθειας, και παρεμπιπτόντως μαζί εμφανίζουν και αταξία.

Η αξονική μορφή νευροπάθειας, όπως έχουμε διαπιστώσει εδώ στη Βιονευρολογική, μπορεί να πιστοποιηθεί με μια εκτεταμένη νευρογραφική και ηλεκτρομυογραφική ανάλυση, η οποία μπορεί να δώσει και το χαρακτήρα, δηλαδή τη διάγνωση αλλά και την έκταση της νόσου σε όλη της την εμφάνιση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο συνδυασμός με μια αταξία και αποκλειομένων των άλλων συμπτωμάτων, μπορεί τακτικά να είναι εμφάνιση μιας σπονδυλικής παρεγκεφαλιδικής αταξίας, η οποία θέλει ειδικής αγωγής και μεταχείρισης.

Το φαινόμενο του συνδυασμού αταξίας με αξονική νευροπάθεια είναι κάτι που πρέπει να μας δίνει σαν σκέψη το γεγονός ότι νοσηρές καταστάσεις στον τομέα της νευρολογίας εμφανίζει ένα τεράστιο εύρος συνδυασμού, αλλά με σταθερά «επίμονες» κλινικές εικόνες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου τη μοναδικότητα της κάθε μιας από αυτής για να μπορέσουμε διαγνωστικά να την εντοπίσουμε και να βοηθήσουμε μια αγωγή όσο μπορούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Πάντοτε, το ιατρικό «δόγμα» είναι όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Κρανιοεγκεφαλική κάκωση και οι πέντε εβδομάδες ζωής
Ένας σπουδαίος παράγων, γενικά, στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, είναι ο χρόνος επιβίωσης τους ασθενούς μετά από αυτές Περισσότερα...



Ο έλεγχος της αλήθειας
Σε ένα νευροψυχιατρικό ιστορικό, το πρώτο που ενδιαφέρει και είναι ουσιαστικό για την περαιτέρω εξέταση, πολλές φορές και για τη θεραπεία, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, είναι εάν αυτά που κανείς ακούει, βλέπει ή «παίρνει» από τον ασθενή είναι αληθή ή όχι Περισσότερα...



Το επιληπτικό επεισόδιο και τα πρόδρομα συμπτώματα
Από την πείρα μας στη Βιονευρολογική σε επιληπτικές ή επιλεπτοφορμικές διαταραχές, έχει μεγαλύτερη σημασία η εξέταση των λεγόμενων προδρόμων συμπτωμάτων, ακόμα και από το ίδιο το επιληπτικό γεγονός Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Terra Incognita - Kontra Channel - Δογμα ΣΟΚ

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit