• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)
  • Home
  • Λεμφοπενία και χρόνια νευρολογικά νοσήματα

Λεμφοπενία και χρόνια νευρολογικά νοσήματα

Λεμφοπενία και χρόνια νευρολογικά νοσήματα

Λεμφοπενία και χρόνια νευρολογικά νοσήματα

Λεμφοπενία είναι κάτι που μπορεί κανείς να διαπιστώσει τακτικά σε μια εξέταση ρουτίνας γενικής αίματος. Τις περισσότερες φορές μπορεί βέβαια να αναμένει, εάν όμως πραγματοποιηθούν δυο ή τρείς έλεγχοι και επιβεβαιωθεί η κατάσταση αυτή, συνυπάρχοντος και του νευρολογικού νοσήματος, τότε κανένας πρέπει να σκεφτεί ουσιαστικά την περίπτωση κάποιου συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια πάρα πολύ ύπουλη ασθένεια, η οποία γενικά «χτυπάει» τον ασθενή, όταν αυτός δεν περιμένει και σε στιγμές που κατά κάποιο τρόπο είναι καθησυχασμένος από όλη την πορεία της νόσου.

Για αυτό λοιπόν σε περιπτώσεις που έχουμε τέτοια συμπτώματα και μάλιστα αποδεδειγμένα από δεύτερες ή τρίτες εξετάσεις γενικού αίματος, όπου υπάρχει χαρακτηριστική λεμφοπενία, τότε πρέπει να προχωρούμε σε εξετάσεις αντισωμάτων ή άλλων διαγνωστικών στοιχείων, που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη κάποιου ερυθηματώδους λύκου.

Άμεσα δε παράλληλα να γίνουν και θεραπευτικές κινήσεις προς όλες τις περιπτώσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο ασθενής από τις επιπλοκές, οι οποίες κατά κανόνα είναι σύνθετες και δυσκολοθεραπεύσιμες. Δεν πρέπει να φειδόμαστε χρόνου και τυχόν εξετάσεις, οι οποίες έτσι και αλλιώς είναι πάρα πολύ απλές και σήμερα πολύ εύκολο να γίνουν οπουδήποτε, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία της νόσου.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο θέμα του ασθενούς, που πρέπει να «εκπαιδευτεί», να συντονίζει τα κλινικά του συμπτώματα με τα ευρήματα της γενικής αίματος που κατά περιόδους θα μάθει να κάνει, να εξετάζει και να ειδοποιεί το γιατρό, όταν αυτά ξεφεύγουν από τα όρια που πρέπει.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Το σύνδρομο του «Ρομπέν των Δασών» στον εγκέφαλο
Καινούργια πειράματα και σε παρατηρήσεις που έχουν γίνει, όπως και εμείς διαπιστώσαμε εδώ στην Βιονευρολογική, πολύ τακτικά έρχεται το πρώτο μέρος του εγκεφάλου να «βοηθήσει» έντονα το άλλο όταν έχει πρόβλημα. Περισσότερα...



Όταν πονάνε οι τένοντες και οι μύες
Η κλινική εικόνα επώδυνων καταστάσεων που εμφανίζονται ξαφνικά σε τένοντες και μύες, δηλαδή έρχονται και φεύγουν, είναι αρκετά διαδεδομένη. Περισσότερα...





Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 2/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit