• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πρωτεΐνες και σκράπι

Πρωτεΐνες και σκράπι

Πρωτεΐνες και σκράπι

Ήδη πριν από πολλά χρόνια έχουν γίνει οι πρώτες παρατηρήσεις από Άγγλους γιατρούς σε πρόβατα που έδειχναν μια αστάθεια στο βάδισμα και μια τάση για συνεχές ξύσιμο (scrape).

Οι επιστήμονες ήδη από τότε έχουν καταφέρει με τις συνεχείς έρευνες να αποδείξουν ότι αυτή η αρρώστια βασίζεται σε μια λάθος δομημένη πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που λέγεται prion.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη, σύμφωνα με τις έρευνες, έχει την τάση να «μεταπηδά» από πρόβατο σε πρόβατο. Δηλαδή, μπορεί και μεταδίδεται από ζωντανό οργανισμό σε παρόμοιο ζωντανό.

Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν, όπως στην περίπτωση των τρελών αγελάδων, να έχουμε και μια μόλυνση ανθρώπων από ζώα ή και μεταξύ ανθρώπων σε ότι αφορά τις «τοξικές» αυτές πρωτεΐνες.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ενσυναίσθηση και οξυτοκίνη
Η οξυτοκίνη είναι μία συγκεκριμένη ορμόνη η οποία είναι από τις πρώτες που παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλος από πολύ νεαρή ηλικία, προκειμένου να συντονίσει τη συμπεριφορά του απέναντι σ’ άλλα άτομα σε κοινωνικό, ομαδικό, οικογενειακό ή ακόμη αμιγώς προσωπικό επίπεδο. Περισσότερα...



Πρόκληση υπέρμετρου πανικού
Ο υπέρμετρος πανικός είναι μία κατάσταση άκρως επικίνδυνη. Περισσότερα...



Η παρεγκεφαλιδική αταξία
Όταν η παρεγκεφαλίδα υποφέρει, τότε έχουμε δυο προβλήματα, σε ότι αφορά την ισορροπία (παρεγκεφαλιδική αταξία), δηλαδή έχουμε μια δυσλειτουργία της παρεγκεφαλίδας, η οποία δημιουργεί αστάθεια στο βάδισμα με έντονο «τρίκλισμα» και αδυναμία σωστής κίνησης Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit