• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Μπορεί κανείς να «προβλέψει» τη νόσο του Alzheimer;

Μπορεί κανείς να «προβλέψει» τη νόσο του Alzheimer;

Η φίρμα TauRx και το φάρμακο Rember

Κατά κάποιον τρόπο σήμερα αυτό είναι δυνατόν λόγω της ύπαρξης σαφών γνώσεων ότι η νόσος του Alzheimer αποτελεί μια κληρονομική προδιάθεση.

Ξεκινώντας λοιπόν κάποιος, ακόμη και αν είναι απόλυτα ασυμπτωματικός γνωρίζοντας όμως ότι γενεαλογικά είναι επιβαρυμένος με αυτήν τη νόσο, μπορεί να εξεταστεί αν υπάρχει και στον ίδιο μια προδιάθεση.

Ένας συνδυασμός ειδικών νευροφυσιολογικών εξετάσεων, όπως είναι τα γνωστικά προκλητά δυναμικά και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, και άλλων κλινικοεργαστηριακών ευρημάτων μπορεί να δείξει εάν υπάρχει η προδιάθεση αυτή.

Βέβαια, η όλη υπόθεση βασίζεται στην κλινική εμπειρία και δεν υπάρχει σήμερα κάτι που να είναι αυταπόδεικτο εκατό τοις εκατό, αλλά οπωσδήποτε σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να έχουμε μια απάντηση η οποία μπορεί έγκαιρα να προστατέψει τον «υποψήφιο» ασθενή.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Κροταφικός λοβός και ερπητική εγκεφαλοπάθεια
Η ερπητική εγκεφαλοπάθεια συνήθως προσβάλλει τον κροταφικό λοβό και ως εκ τούτου σ’ αυτήν την περιοχή εμφανίζονται οι περισσότερες ενδείξεις, όπως για παράδειγμα εστιακές κρίσεις, απάθεια, διαταραχές του συναισθήματος και κινητικές βλάβες. Περισσότερα...





Παραβατική συμπεριφορά και τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα
Μέχρι σήμερα η έρευνα της παραβατικής συμπεριφοράς μέσω του ελέγχου της λειτουργίας του εγκεφάλου αποτελούσε αντικείμενο της κινηματογραφικής δραστηριότητας του τύπου science fiction Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

TERRA INCOGNITA - ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ - ΜΕΡΟΣ 4/9

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit