Πως δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια;
Στον κάθε άνθρωπο δημιουργούνται τα β-αμυλοειδή πεπτίδια, τα οποία εκτός από τον εγκέφαλο έχουν σαν τόπο παραγωγής και άλλα όργανα. Ουσιαστικά δυο συγκεκριμένα ένζυμα, όπως είναι η β-σεκρετάση και η γ-σεκρετάση, είναι υπεύθυνα για το διαχωρισμό αυτών των πεπτιδίων.
Αυτά τα ένζυμα διαχωρίζουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία λέγεται αμυλοειδής πρωτεΐνη, και την διαχωρίζουν σε δυο ισομερή σημεία. Κατόπιν αυτά τα ισομερή σημεία των πεπτιδίων επικολλούνται πάνω στις μεμβράνες των κυττάρων από όπου «εκδιώκονται» και αποβάλλονται μέσω ενός συγκεκριμένου συστήματος.
Ακριβώς η διαταραχή αυτού του συστήματος είναι και το πρόβλημα της νόσου του Alzheimer. Αν για κάποιο λόγο υπάρχει υπερπαραγωγή και τα πρωτεϊνικά πρωτεΐματα δεν απομακρύνονται έγκαιρα, συγκεντρώνονται σε μικρές μονάδες που κυρίως έχουν τα άνισα τμήματα των πρωτεϊνών μετά από την «επέμβαση» των ενζύμων και γίνονται τα λεγόμενα ολιγομερή.
Αυτά τα ολιγομερή σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είναι οι πλάκες, οι οποίες πλάκες στο σύνολο τους αποτελούν και την αιτία που προκαλεί τη νόσο του Alzheimer.