• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Πολυμορφισμός γονιδίων και νευρολογικές παθήσεις

Πολυμορφισμός γονιδίων και νευρολογικές παθήσεις

Στον εγκέφαλο από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας καθώς επίσης και στην μετέπειτα εξέλιξή του στα διάφορα στάδια της ανάπτυξης του, η βασική λειτουργία είναι η σωστή επικοινωνία κωδικοποιημένων πρωτεϊνών από τα γονίδια σε σχέση με τους υποδοχείς. Τα γονίδια βέβαια, όπως τώρα γνωρίζουμε με τις σύγχρονες έρευνες, παρουσιάζουν έναν πολυμορφισμό ο οποίος κάνει την κατανομή τους ως προς τη λειτουργία σε σχέση με τους διάφορους υποδοχείς ιδιαίτερα δύσκολη. Ο πολυμορφισμός αυτός «αναγκάζει» πολλές φορές διαφορετικές λειτουργίες από αυτές που είναι προγραμματισμένες από τον ίδιο τον εγκέφαλο και ιδιαίτερα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Όποτε συμβαίνει αυτό, έχουμε την εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων μικρής ή μεγάλης έντασης με βασικό κίνητρο τις επιληπτοειδείς εκφορτώσεις στον εγκέφαλο. Άρα πρέπει πάντοτε σε κάθε παθολογική, νευρολογική κατάσταση, τόσο κατά την εμβρυική, παιδική αλλά και μεγαλύτερη ηλικία να έχουμε κατά νου τον πολυμορφισμό των γονιδίων που υπάρχει. Σήμερα ευτυχώς, η επιστήμη αναπτύσσει νέες μεθόδους για να εξετάζει γονιδιακά αυτόν τον πολυμορφισμό από την «ώρα μηδέν» ή ακόμη και πριν την κύηση, σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό δίνει την ευχέρεια στο να περιορισθούν ή να καταπολεμηθούν αργότερα εμφανιζόμενες νευρολογικές ασθένειες.

Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Πότε μια πλευρίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια περικαρδίτιδα;
Από την αριστερή μεριά του θώρακος, από εκεί που οι πλευρές είναι κοντά στο σημείο της καρδιάς, υπάρχει η περίπτωση σε κάποιες περιπτώσεις φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως είναι π.χ. οι φλεγμονές, τα εμπύρετα νοσήματα λόγω ανοσοποιητικής διαταραχής, να έχουμε το συνδυασμό της πλευρίτιδας με την περικαρδίτιδα, που είναι μια πάρα πολύ άσχημη κλινική εικόνα, σταδιακά εξελίξιμη και γεμάτη επικίνδυνες «εκπλήξεις» Περισσότερα...





Μηχανισμοί καταπολέμησης του πανικού
Οι μηχανισμοί καταπολέμησης του πανικού είναι η δημιουργία συστημάτων στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit