• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Εγκεφαλογράφημα, νόσος του κινητικού νευρώνα και Hashimoto

Εγκεφαλογράφημα, νόσος του κινητικού νευρώνα και Hashimoto

Εγκεφαλογράφημα, νόσος του κινητικού νευρώνα και Hashimoto

Η νόσος του κινητικού νευρώνα και του Hashimoto αποτελούν ένα δίδυμο νοσηρών καταστάσεων που σπάνια εμφανίζεται μαζί ή καλύτερα διαγιγνώσκεται μαζί. Τα τελευταία χρόνια όμως που τα διαγνωστικά μέσα έχουν εξελιχθεί, μερικές φορές έχουμε παρατηρήσει τη συνύπαρξη και των δυο παθολογικών καταστάσεων.

Ένας ουσιαστικός διαγνωστικός παράγοντας είναι και το εγκεφαλογράφημα και μάλιστα της εικοσιτετράωρης καταγραφής που δίνει τη δυνατότητα καλύτερης μελέτης της εγκεφαλικής δραστηριότητας, σε ότι αφορά αυτά τα άτομα.

Γενικά, το εγκεφαλογράφημα σε αυτές τις περιπτώσεις υποδεικνύει έναν ποικίλο αλλά βασικά αργό εγκεφαλικό ρυθμό, εμφανίζοντας ταυτόχρονα στοιχεία επιλεπτογενούς δραστηριότητας και αποδιοργάνωσης. Όσο πιο «ταραγμένο» είναι το εγκεφαλογράφημα, τόσο βαθύτερη είναι και η παθογενετικότητα των δυο καταστάσεων.

Έτσι μπορούμε να πούμε ότι πέραν από ένα διαγνωστικό οδηγό, το εγκεφαλογράφημα μπορεί να αποτελέσει ταυτόχρονα και μια παρατήρηση γαι την πορεία των δυο νοσημάτων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Ποιος ήταν ο Ζωρζ Ζιλ ντε λα Τουρέτ;
Ήταν ο πρώτος νευρολόγος επιστήμονας ο οποίος στο τέλος του 19ου αιώνα περιέγραψε με μεγάλη ακρίβεια τα συμπτώματα του «τικ» και από τότε η επιστημονική κοινότητα προτίμησε το όνομά του στη νόσο προς τιμή του. Περισσότερα...



Μοντέρνες εξετάσεις για την ανίχνευση εγκεφαλικών και ψυχιατρικών λειτουργιών
Μια σειρά από μηχανήματα τα οποία αξιοποιούμε και εμείς στην Βιονευρολογική, όπως είναι οι πολύωρες νευροφυσιολογικές καταγραφές ή απεικονιστικές μέθοδοι (υπολογιστικής τομογραφία), ανοίγουν πλέον νέες διαστάσεις στην διάγνωση και στην πραγματοποίηση συλλογής πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία ή τη δυσλειτουργία του εγκεφάλου. Περισσότερα...



Πόσο «παλιό» είναι το λέμφωμα Hodgkin;
To λέμφωμα Hodgkin είναι μια κλινική εικόνα που τουλάχιστον εδώ στη Βιονευρολογική μας απασχολεί τακτικά Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Διάσειση και Διαλείψεις - Νευρολογικά θέματα - Μέρος 3/3

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit