Βιονευρολογικά

Το φαινόμενο της σαμπάνιας

Το φαινόμενο της σαμπάνιας

Όταν ανοίγουμε κάποια σαμπάνια με το που φεύγει η πίεση από το μπουκάλι, έχουμε έναν έντονο αφρό και μετά διαλυμένες φυσαλίδες μέσα στο ποτήρι. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον οργανισμό, όταν διάφορα αέρια, όπως π.χ. το μονοξείδιο του άνθρακος ή το άζωτο βρεθούν μέσα στο αίμα.

Το αποτέλεσμα είναι με την κυκλοφορία του αίματος, οι φυσαλίδες αυτές να φτάνουν σε διάφορα μέρη του σώματος και να διαλύονται εκεί στους ιστούς. Πιο καλά διαλύονται στους λιπώδεις ιστούς , όπως π.χ. νευρικό σύστημα, προκαλώντας ανάλογες βλάβες.

Το φαινόμενο της σαμπάνιας είναι υπεύθυνο για πολλές δηλητηριάσεις του νευρικού συστήματος με ποικίλα συμπτώματα, π.χ. η τύφλωση ύστερα από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις έρχεται και ο ακαριαίος θάνατος.