Εγκυμοσύνη και αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
Σε γυναίκες ασθενείς που έχουν ένα προϊστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου πάντοτε υπάρχει ένα πρόβλημα με γυναικολογικές επιπλοκές. Κυρίως οι γυναικολογικές αυτές επιπλοκές εμφανίζονται εάν συνυπάρχει και κάποια κύηση.
Ο γιατρός που έχει την «τύχη» να ασχολείται με αυτά τα περιστατικά, θα πρέπει να είναι πλήρως εξοικειωμένος με την εμφάνιση υπέρτασης και θρομβώσεων.
Έτσι λοιπόν γενικά, σε περιπτώσεις έντονου άγχους και σε γυναίκες που έχουν ιστορικό θρομβώσεων ή είναι σε κάποια διαδικασία εγκυμοσύνης, καλό είναι πάντα να εντοπίζονται τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα.
Η εντόπιση αυτή δίνει μια μεγάλη διαγνωστική δυνατότητα στο θεράποντα ιατρό, προκειμένου να συμβουλέψει τον ασθενή του στο τι πρέπει να κάνει σχετικά με το σύνδρομο αυτό.
Πολύ τακτικές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι εμφανίσεις εκλαμπτικών ή προεκλαμπτικών καταστάσεων, υπέρτασης κατά την κύηση.
Έτσι λοιπόν οι γυναίκες που το ξέρουν αυτό το πράγμα, πρέπει να προετοιμάζονται ανάλογα και ο θεράπων ιατρός να φροντίζει να ρυθμίζει τις τυχόν υπερτασικές κρίσεις που υπάρχουν και να «καθυποτάξει» το άγχος τους.