Βιονευρολογικά

Το σύνδρομο borderline και η ταυτόχρονη σκέψη

Το σύνδρομο borderline και η ταυτόχρονη σκέψη

Το σύνδρομο borderline, γνωστό ως σύνδρομο της οριακής προσωπικότητας στα Ελληνικά, είναι μια πάρα πολύ χαρακτηριστική ψυχιατρική εικόνα. Στη Βιονευρολογική το συναντάμε πάρα πολύ τακτικά και πολλές φορές η διάγνωση του, λόγω της πολυπλοκότητα της κλινικής εικόνας, παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες.

Αν και τα κύρια χαρακτηριστικά ενός συνδρόμου borderline είναι οι έντονες συναισθηματικές διαταραχές και συγκεκριμένες δυσκολίες της επικοινωνίας του ασθενούς με πρόσωπα του περιβάλλοντος του, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η δύσκολη αυτή στη διάγνωση κατάσταση τα τελευταία χρόνια έγινε πάρα πολύ εύκολη, εφαρμόζοντας διαδραστικές μεθόδους εξετάσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει μια χαρακτηριστική τάση συγχρονισμού εγκεφαλικής συχνότητας ασθενών με borderline. Δηλαδή, όταν «υποβάλλουμε» δυο τέτοιες οριακές προσωπικότητες σε ταυτόχρονη ηλεκτροεγκεφαλογραφική καταγραφή, βλέπουμε ένα συγχρονισμό δραστηριοτήτων που είναι χαρακτηριστικός για την περίπτωση αυτή.

Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι, προκειμένου να διαγνωστεί ένα προεγκεκριμένο borderline, χρειάζεται πρώτα από όλα να υπάρχει ανταπόκριση από το περιβάλλον. Είναι ένα σημαντικό βήμα που, πέρα από την κάθε περίπτωση borderline, μας δίνει να καταλάβουμε και αυτό που λέμε «ψυχολογία των μαζών».