Νευρολογική διαπίστωση του ερυθηματώδους λύκου
Νευρολογικά συμπτώματα, όπως έχουμε δει στη Βιονευρολογική κατά την παρουσίαση συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, είναι δυνατά και πολλές φορές έντονα. Στον ερυθηματώδη λύκο έχουμε να κάνουμε με μια πολυσυστηματική αυτοάνοση διαταραχή του συνδετικού ιστού με διάφορες κλινικές εκφράσεις.
Ο ερυθηματώδης λύκος συνήθως παρουσιάζεται, πέρα από την αυτοάνοση δική του συμπτωματολογία, και με «συνδρομή» πολλών άλλων οργανικών συστημάτων συνολικά, όπως το κεντρικό νευρικό και το περιφερικό νευρικό καθώς και μυϊκό σύστημα.
Αυτό καθιστά την αρρώστια αυτή «πολυπρόσωπη» και κανένας δεν ξέρει να διαπραγματευτεί με σιγουριά ποιο σύστημα αρχίζει πρώτο, προκαλεί το άλλο ή ποιες από όλες τις καταστάσεις έχουν μια αυτοάνοση αντίδραση που ξεκίνησε σαν έναυσμα για τις υπόλοιπες.
Βέβαια, τον κλινικό γιατρό αυτό που τον ενδιαφέρει ουσιαστικά για την περίπτωση αυτή είναι η δρομολόγηση έγκυρης διαγνωστικής διαδικασίας και κατά συνέπεια χρειάζεται να έχει και μια ευρύτητα διαγνωστικού πνεύματος, όσο αφορά την αντιμετώπιση των άλλων συμπτωμάτων.
Πάντως το σύνολο πρέπει να ληφθεί υπόψη, άσχετα με την ονομασία που θα δοθεί στη μια ή στην άλλη «συμπτωματολογία». Πάντως, η νευρολογική συμπτωματολογία του ερυθηματώδους λύκου είναι σχεδόν πάντα παρούσα σε μικρή ή μεγάλη ένταση και είναι κάτι που πρέπει να καταπολεμηθεί από την αρχή.