Ο ενδοαγγειακός θρόμβος και η επικινδυνότητα του για το εγκεφαλικό
Ο ενδοαγγειακός θρόμβος και η επικινδυνότητα του για το εγκεφαλικό
Σε άτομα που συνηθίζουν να έχουν πλούσια τροφή σε χοληστερίνη και λίπος, με τον καιρό δημιουργούνται σε όλο το αγγειακό δέντρο του σώματος, αλλά κυρίως σε αυτά του εγκεφάλου, μικρές ενδοαγγειακές θρομβώσεις πάνω στο τοίχωμα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, όταν προστίθεται σε αυτές και ο κίνδυνος των λοιμώξεων. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαταραχής είναι η διάσπαση αυτών των θρόμβων και το «ταξίδευμα» του μέσα στα αγγεία του εγκεφάλου, μέχρι να φτάσει σε σημείο, όπου πλέον λόγω εύρους δεν μπορεί να προχωρήσει και να έχουμε μια αποφρακτική έμφραξη. Αυτό δημιουργεί και το ανάλογο εγκεφαλικό επεισόδιο με όλα τα παρελκόμενα του. Όσο απλό και αν διαβάζεται, αυτό είναι ακριβώς έτσι. Η καλύτερη πρόληψη αυτών των καταστάσεων είναι η υγιεινή διατροφή και ο προσεγμένος τρόπος ζωής και οι κατάλληλες αντιδράσεις (λιγότερο στρες).