• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Γενετική «προέλευση» των μηνιγγιωμάτων

Γενετική «προέλευση» των μηνιγγιωμάτων

Γενετική «προέλευση» των μηνιγγιωμάτων

Τα μηνιγγιώματα είναι όγκοι που προέρχονται κυρίως από «εκβλαστήσεις» της αραχνοειδούς μήνιγγας του εγκεφάλου, που αναπτύσσονται αργά και με πολύ βραδύ ρυθμό.

Έχει βρεθεί από έρευνες, που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε γονιδιακό και μοριακό επίπεδο, ότι οι όγκοι αυτοί έχουν μια στενή σχέση γενετικά με το χρωμόσωμα 22, το οποίο ως γνωστόν προκαλεί και άλλα νοσήματα τα οποία δημιουργούν λιπώματα σε όλο τον οργανισμό και κυρίως στο νευρικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, μια περίπτωση μονοσωμίας του γονιδίου του χρωμοσώματος 22 τη βρίσκουμε περίπου σε αναλύσεις στο 27% των ασθενών που πάσχουν από αυτά. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι υπάρχει μια στενή γενετική σχέση, τόσο με την εμφάνιση όσο και με την προέλευση και την αιτιολογία των μηνιγγιωμάτων. Αυτό είναι πολύ ουσιώδες σε ότι αφορά τον προληπτικό έλεγχο.

Δηλαδή, όταν έχουμε ασθενείς, οι οποίοι έχουν στο ιστορικό τους επιβάρυνση με μηνιγγιώματα, πράγμα το οποίο το μαθαίνουμε από το αναμνηστικό των ασθενών, μπορούμε να προσέξουμε περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρόκειται για μια πολύ ουσιώδης γνώση που βρίσκει πλέον τακτική εφαρμογή στην καθημερινότητα της διαγνωστικής πρακτικής των μηνιγγιωμάτων.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η θλίψη και η ανάγκη της γνώσης
Όσοι περνάνε μεγάλη θλίψη και έχουν μια καταθλιπτική προδιάθεση δείχνουν, κατά την ιατρική εξέταση, μια «υπέρμετρη» επιμονή να γνωρίζουν ακριβώς τα περί τραυματικού γεγονότος Περισσότερα...



Μοριακή μιμητική και ασθένειες
Η μοριακή μιμητική είναι μια διαδικασία η οποία εντός του οργανισμού παράγει πολλές ασθένειες όπως αλλεργίες, κακοήθειες και ψυχώσεις˙ πρόκειται για έναν μηχανισμό ο οποίος στην προσπάθεια του να δημιουργήσει πρωτεΐνες από υλικά που δέχεται εξωτερικά(ιδίως τροφές), έχει μια λάθος παραγωγή μιμούμενος τις ίδιες τις πρωτεΐνες του σώματος. Περισσότερα...



«Μουσικές» ψευδαισθήσεις σε γηραιούς ασθενείς
Πάρα πολύ τακτικά, και το έχουμε διαπιστώσει και εδώ στη Βιονευρολογική, όχι σπάνια, οι γηραιοί ασθενείς έχουν την παραίσθηση μιας μουσικής , ταυτόχρονα με την εμφάνιση πτώσης της ακοής Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

Σεξ - Σεξουαλικά νοσήματα και νευρικό σύστημα - Μέρος 2ο

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit