Τι είναι η γκρελίνη;
Πρόκειται για ένα αμινοξύ που δρα κατά καιρούς σαν ορμόνη ή πεπτίδιο, το οποίο ήρθε στο φως από μια ομάδα Ινδών ερευνητών που του έδωσε και ινδικό όνομα. Η παραγωγή του γίνεται κυρίως στον οφθαλμό, στομάχι και πάγκρεας.
Το πεπτίδιο αυτό με την ονομασία γκρελίνη ανοίγει την όρεξη αντανακλαστικά, όπως έχουμε διαπιστώσει στη Βιονευρολογική, εφόσον υπάρχει ερεθισμός στο σημείο που παράγεται π.χ. αύξηση της όρεξης στη θέα του φαγητού.
Είναι πολύ σημαντικές οι γνώσεις στον τομέα παραγωγής, συντήρησης της γκρελίνης σε σχέση με άλλα πεπτίδια. Όχι μόνο για την ουσιαστική συμβολή που έχει στη διαχείριση της όρεξης και κατ΄επέκταση παχυσαρκίας, αλλά όπως έχει αποδείξει και η κλινική πείρα και σε καταστάσεις νευρώσεων, ψυχώσεων και κατάθλιψης.