Βιονευρολογικά

Η γκρελίνη και η όρεξη

Η γκρελίνη και η όρεξη

Η τεράστια ανάπτυξη που γνώρισε τα τελευταία χρόνια η βιοχημεία του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος οδήγησε σε μια ουσιαστική ανακάλυψη, σε ότι αφορά βουλιμία και υπέρβαρα άτομα.

Μάλιστα, οι διεξοδικές έρευνες που έγιναν σε αυτό τον τομέα και ιδιαίτερα από Ινδούς νευροβιολόγους, πιστοποίησαν μια ουσία που είναι υπεύθυνη για την όρεξη.

Η ουσία αυτή από την ειδική προέλευση της ρίζας γκρε που σημαίνει ανάπτυξη, πήρε το όνομα γκρελίνη, συνδέεται άμεσα με τον αυξητικό παράγοντα και είναι υπεύθυνη για την κατανάλωση φαγητού σε κάθε άτομο.

Χαρακτηριστικό της ορμόνης γκρελίνης είναι ότι τα επίπεδα της αυξομειώνονται μετά τη λήψη γευμάτων και σε περιπτώσεις δυσλειτουργίας της οδηγεί στην ανάγκη διπλασιασμού της λήψεως τροφής από το φυσιολογικό στο άτομο.

Η έρευνα της γκρελίνης είναι το απαραίτητο στοιχείο σε περιπτώσεις παθολογικής παχυσαρκίας και στις καταστάσεις εκείνες που είναι σε εξέλιξη.