H παχυσαρκία και η οβεστατίνη
Όπως ξέρουμε στη Βιονευρολογική, μετά τη μελέτη σύγχρονων ερευνών, η γκρελίνη και η οβεστατίνη προέρχονται από το ίδιο γονίδιο κατά το βιοχημικό τους κύκλο.
Δυστυχώς και σήμερα ο ακριβής μηχανισμός της δραστηριότητας της διάσπασης του γονιδίου δεν είναι απόλυτα γνωστός.
Εκείνο που έχει αποδειχτεί είναι ότι η οβεστατίνη διασπά το λίπος στο έντερο σε ταχύτερο ρυθμό και βοηθά στην αποβολή του. Δηλαδή, θεωρητικά μειώνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.
Αυτό όμως δεν είναι απόλυτα σίγουρο, γιατί μπορεί η τοποθέτηση του λίπους να συγκεντρώνεται σε άλλα σημεία του σώματος, π.χ. γύρω από τη μορφή «λάσπης». Έτσι δημιουργείται δευτερογενώς ένας μεγάλος κίνδυνος για χολολιθιάσεις.