Βιονευρολογικά

Εγκεφαλοπάθειες και ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης

Εγκεφαλοπάθειες και ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης

Η οπτική αντίληψη είναι από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπου. Έτσι λοιπόν καταγράφεται πάντα σαν ένα σύμπτωμα και μάλιστα ουσιαστικό, όταν υπάρχουν σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης.

Σε διάφορα είδη εγκεφαλοπαθειών και ιδιαίτερα στις λεγόμενες οπίσθιες αναστρέψιμες εγκεφαλοπάθειες βρίσκουμε τακτικά και μεγάλης έκτασης ανωμαλίες της οπτικής αντίληψης. Αυτές παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο σαν περιπτώσεις φλοιϊκής τύφλωσης.

Η φλοιϊκή τύφλωση χαρακτηρίζεται από μια πλήρη ή μερική οπτική ανεπάρκεια ως προς την αναγνώριση των ειδώλω. Σε συνοδές εξετάσεις διαπιστώνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ότι ο φυσιολογικός βυθός του οφθαλμού είναι χωρίς πρόβλημα και τα κορικά αντανακλαστικά καθώς και οι εξωοφθάλμιες κινήσεις αμετάβλητα και χωρίς επίσης πρόβλημα.

Πρόκειται, δηλαδή, κατά κύριο λόγο, για αδυναμία καταγραφής φλοιϊκού τύπου του οπτικού ερεθίσματος. Κλινικά παραμένει όμως μια πολύ δύσκολη περίπτωση και δεν υπάρχει και τακτικά η δυνατότητα καταγραφής της έκτασης της βλάβης, παρόλες τις προόδους που έχουν γίνει στο νευροφυσιολογικό τομέα της έρευνας.