• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια, οίδημα, έμφρακτο

Οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια, οίδημα, έμφρακτο

Οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια, οίδημα, έμφρακτο

Η οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια είναι μια κατάσταση που όλο και τακτικότερα την αντιμετωπίζουμε στη Βιονευρολογική. Ο αριθμός των ασθενών με οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια έχει αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.

Ο λόγος είναι ότι πλέον υπάρχουν τα διαγνωστικά μέσα, όπως το εγκεφαλογράφημα και η μαγνητική τομογραφία, που καθιστούν την έγκυρη διάγνωση εύκολη και έχουμε σχετικά χρόνο μιας ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού.

Εκείνο που ενδιαφέρει από όλα τα διαγνωστικά μέσα είναι η εντόπιση της παρουσίας και της θέσης του εγκεφαλικού οιδήματος που συνοδεύει αυτή την αρρώστια. Το εγκεφαλικό οίδημα είναι κατά κύριο λόγο στην οπίσθια περιοχή του εγκεφάλου, εξού και ο όρος οπίσθια αναστρέψιμη εγκεφαλοπάθεια.

Το ότι είναι αναστρέψιμη δείχνει την καλή πρόγνωση, εάν αυτό το οίδημα αναγνωριστεί εγκαίρως, πριν δηλαδή τη δημιουργία εγκεφαλικών εμφράκτων. Στην περίπτωση δε που παρουσιάζονται τα εγκεφαλικά έμφρακτα μετά το οίδημα αυτό και πιστοποιούνται με τη μαγνητική τομογραφία, τότε πλέον μιλάμε για μια μη αναστρέψιμη νευρωνικού τύπου.

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι σε αυτό το «παιχνίδι» μεταξύ διάγνωσης επακριβούς αποτύπωσης της κλινικής εικόνας και θεραπείας, ο παράγοντας χρόνος παίζει ένα πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Τον παράγοντα αυτό του χρόνου πρέπει πάντοτε να τον λαμβάνει υπόψη ο διαγνώστης και ο θεραπευτής.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Η σκλήρυνση κατά πλάκας και ο θάλαμος αποσυμπίεσης
Η σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ότι αφορά τον αριθμό των ασθενών, έχει τεράστια έκταση τα τελευταία χρόνια Περισσότερα...



Άτυπο σύνδρομο πάρκινσον και ατροφία πολλαπλών συστημάτων
Η ατροφία πολλαπλών συστημάτων αποτελεί μία παρκινσονική διαταραχή που μοιάζει πολλές φορές, και ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες, στην αρχή της εξέλιξής της με το σύνδρομο του πάρκινσον, χωρίς όμως να είναι η κλασική τυπική εικόνα αυτής της νόσου. Περισσότερα...



Μυοκυμία και προσωπικό νεύρο
Είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί κυρίως στις περιπτώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ (2 από 3)

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit