Πολυτοξικομανία και ιατρικές συνταγές
Ένα άκρως δυσάρεστο πρόβλημα που παρατηρούμε στη Βιονευρολογική σε ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα και έντονες εξαρτήσεις είναι η πολυτοξικομανία που προκύπτει μετά από ιατρικές συνταγές.
Βέβαια, υπεύθυνοι δεν είναι οι γιατροί, αλλά κυρίως οι ασθενείς που ακόμη και από την παιδική ηλικία αναπτύσσουν ένα «αντανακλαστικό» να εκμαιεύουν συνταγές με εθιστικά φάρμακα από το γιατρό.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των κωδεϊνούχων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται σαν αποτρεπτικό για το βήχα ή σαν παυσίπονα για τον πονόδοντο.
Οι μικροί κυρίως ασθενείς αναπτύσσουν πάρα πολύ έντονα και διαρκή τεχνάσματα, προκειμένου να οδηγήσουν με τους γονείς τους το γιατρό στη συνταγογράφηση των επιθυμητών φαρμάκων.
Μετά οι γονείς βρίσκουν τρόπους να «αναπαραγάγουν» τις συνταγές ή ακόμη να τις παίρνουν από το φαρμακείο με την πρόφαση ότι τα θέλουν για τρίτα πρόσωπα και σε λίγο φτάνουμε στο φαινόμενο της πολυτοξικομανίας.
Για να καταλάβουμε πόσο δύσκολο είναι το πρόβλημα της πολυτοξικομανίας, αρκεί να φανταστούμε ότι και πάρα πολλοί ειδικοί γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσοκόμοι και γενικά ιατρικό προσωπικό, που έχει πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στα διάφορα φάρμακα και καλύτερη γνώση της χρήσης τους, καταφεύγουν σε τέτοιους συνδυασμούς, προκειμένου να νιώσουν «ευχάριστα» και άνετα ή να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση χωρίς στρες.
Βέβαια, το τέλος είναι να οδηγηθεί το άτομο σε μια εξάρτηση, η οποία εξάρτηση είναι μια άρρωστη διαδικασία του εγκεφάλου που οδηγεί σε διαταραχή της καθημερινότητας και μια αλλαγή του ρυθμού ζωής προς το χειρότερο.