• Βιονευρολογικά

        -     Portal Νευρο-Ψυχιατρικών Παθήσεων  (Διεύθυνση: Δ. Κουντούρης)

Βασική δραστηριότητα του εγκεφάλου: το θεμέλιο της εγκεφαλικής λειτουργίας

Βασική δραστηριότητα του εγκεφάλου: το θεμέλιο της εγκεφαλικής λειτουργίας

Βασική δραστηριότητα του εγκεφάλου: το θεμέλιο της εγκεφαλικής λειτουργίας

Η βασική δραστηριότητα , η οποία καταγράφεται στο εγκεφαλογράφημα σαν ένας ρυθμός κυμάτων (α ρυθμός), είναι εκείνη που ουσιαστικά αποτελεί το «βηματοδότη» κάθε περαιτέρω εγκεφαλικής λειτουργίας.

Οι βιοχημικές αντιδράσεις, που γεννιούνται στα εγκεφαλικά κύτταρα και προκαλούν τη βασική δραστηριότητα, είναι εκείνες που αποτελούν την αφετηρία για κάθε είδους λειτουργία.

Η δράση της επιβίωσης, της σκέψης, της μνήμης, του ύπνου, της αναπνοής, ακόμη και των βασικών δευτερευουσών αλλαγών του σώματος, όπως είναι η ούρηση, η πέψη κ.τ.λ., όλα αυτά αποτελούν βασικά στοιχεία του «βηματοδότη» της βασικής δραστηριότητας.

Κάθε αμφίδρομη αλλαγή από τη μια ή την άλλη πλευρά ή οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να τα επηρεάσει και να έχει άμεσο αντίκτυπο στη βασική λειτουργία.

Με λίγα λόγια, εξετάζοντας τη βασική δραστηριότητα του εγκεφάλου έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε όλες τις ασθένειες που παρουσιάζονται στον οργανισμό, αλλά και παράλληλα εξετάζοντας τις ασθένειες μπορούμε να «εντοπίσουμε» τις διαταραχές της βασικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιατρικό «δίπολο» υψίστης σημασίας για τον κάθε διαγνώστη γιατρό.


Τι διαβάζουν άλλοι χρήστες τώρα

Έκρηξη συμπτωματολογίας, σκλήρυνση κατά πλάκας μετά από αποσυμπίεση αυχενικής μοίρας
Στη Βιονευρολογική, έχουμε και παρακολουθούμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας, όπου διαπιστώνουμε πολλές φορές διάφορα γεγονότα που και δεν περιγράφονται και πολλές φορές δε δημοσιεύονται, έτσι ώστε να είναι γνώριμα Περισσότερα...



Εγκεφαλικό τραύμα και ύπνος
Μία αιτία διαταραχής του ύπνου είναι τα ελαφρά ή βαριά εγκεφαλικά τραύματα. Περισσότερα...



Μυελοπάθεια και μυελοδυσπλαστικό σύνδρομο
Οι αιματολογικές διαταραχές που μπορούν να συμβαίνουν για διαφόρους λόγους, κληρονομικής αιτιολογίας ή δευτερογενώς, ύστερα από κάποιες ασθένειες, είναι δυνατόν να οδηγήσουν, μέσω μιας αναιμίας και ουδετεροπενίας, σε εμφάνιση της μυελοπάθειας Περισσότερα...



Παρακολουθούν τώρα*

CheckUp - Διαταραχές Υπνου - Μέρος 2o

*Ο Δρ. Δημήτρης Κουντούρης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σαν ειδικός επιστημονικός σύμβουλος επί θεμάτων Νευρολογίας και Ψυχιατρικής.
Για πλήρη λίστα των τηλεοπτικών εκπομπών μπορείτε να επισκεφτείτε και το κανάλι μας στο YouTube: Neurology Channel

Το κανάλι της νευρολογίας


logo

New In-feed Ad

Matched content unit