Βιονευρολογικά

Επικοινωνία με τον εγκέφαλο

Επικοινωνία με τον εγκέφαλο

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει πάντοτε την ανάγκη της επικοινωνίας, η οποία αποτελεί και τη βασική του λειτουργία. Ο τρόπος που αναπτύσσεται αυτή η λειτουργία του εγκεφάλου και η ανάγκη που την δημιουργεί, και τα δυο μαζί έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση κάποιας «γλώσσας» του εγκεφάλου.

Αυτή η γλώσσα έχει στην κυριολεξία τη δομή οποιασδήποτε ξένης γλώσσας μαθαίνουμε. Πάνω σε αυτή τη δομή της γλώσσας επικοινωνίας του εγκεφάλου βασίζεται η όλη ύπαρξη του ατόμου και η κατανόηση μεταξύ εγκεφάλου και ατόμου. Η βασική επιστήμη που εξετάζει αυτή τη λειτουργία είναι η νευροεπιστήμη και συγκεκριμένα η νευροψυχιατρική.

Αποκλίσεις της επικοινωνίας ή διαταραχές της δημιουργούν τις νευροψυχιατρικές ασθένειες ή τα κοινωνικά προβλήματα. Όσο καλύτερα κανείς αντιλαμβάνεται αυτή την «ξένη γλώσσα» του εγκεφάλου και μπορεί να την ερμηνεύει και να επικοινωνεί μέσω αυτής μαζί του, τόσο μεγαλύτερες δυνατότητες έχει να κατανοήσει και το παθολογικό υπόβαθρο των διάφορων νευροψυχιατρικών ασθενειών.

Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε κατεξοχήν μια διαγνωστική μέθοδος, η οποία ερευνά την επικοινωνία του εγκεφάλου σε διάφορες καταστάσεις και περιπτώσεις. Πρόκειται για το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, το οποίο είναι το κυρίως «εργαλείο» για την έρευνα της εγκεφαλικής λειτουργίας.